• Astăzi, 22.02.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Teatrul Studio

Teatrul Studio este o instituție publică de spectacole aflată în subordinea Universității de Artă Teatrală din Târgu-Mureș. Obiectivul principal îl constituie promovarea, în arealul local și regional a produsului acestei școli teatrale: absolvenții claselor de actorie, regie, teatrologie și pedagogie muzicală.    

           De la inaugurarea sa, din octombrie 1962, Teatrul Studio a devenit, în timp, un nucleu de polarizare și atracție nu doar pentru studenții și cadrele didactice ale universității, ci și pentru publicul târgumureșean, consacrându-și pe parcursul anilor virtuțile unui veritabil teatru profesionist. 

 

Prima stagiune teatrală, avându-i la pupitru pe György Kovács, Lajos Kămí­ves Nagy și Géza Gergely, a fost vizionat de un număr de 19.864 spectatori, în 105 reprezentații publice. Maeștri precum Lajos Szabó, László Tarr, Imre Nagy, Miklós Tompa, Constantin Codrescu, András Csorba, Calin Florian, Loránd Lohinszky, Dan Alecsandrescu, Levente Kovács, Constantin Doljan și alții și-au confirmat vocația și talentul ca formatori ai tinerilor actori.  

 

În cei 45 de ani de existență, Teatrul Studio o reușit să reprezinte importante texte din dramaturgia naționala și universala. După 1976, de la reorganizarea secției române a Universității, repertoriul acesteia, cu trei sau patru premiere pe stagiune, a cuprins atât autori consacrați ca I.L.Caragiale, A.P.Cehov, V.Alecsandri, A.Strindberg, Mircea Stefanescu, Bertolt Brecht, H.Ibsen, W.Shakespeare, Moliere, Marin Sorescu, Mihail Sebastian, Eugen Ionesco, C.Goldoni, dar și nume în devenire: Andreea Vălean, Biljana Sbrljanovic. 

 

Teatrul Studio este deopotrivă spațiu de învațamânt și de creație artistică atât pentru studenții absolvenți, dar și pentru cadrele didactice. În ultimii ani, Atelierul Academic, organizat cu intenția fructificării disponibilităților creative ale corpului profesoral, a obținut performanțe deosebite, concretizate în participări la Festivaluri naționale și internaționale, premii, distincții.

 

Teatrul Studio al Universității de Artă Teatrală din Târgu-Mureș a fost renovat complet în anul 2006 și dotat cu cea mai modernă tehnică de scenă: masă mixaj, micro porturi, instalație pentru traducere simultană la căști, cu ateliere noi de croitorie, tâmplărie, lăcătușerie, pictură decoruri.

 

 

Bibliografie:

www.uat.ro

 

Autor: Laurențiu Blaga

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]