• Astăzi, 9.12.2023
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Stúdió Szí­nház

A Stúdió Szí­nház a marosvásárhelyi Szí­nművészeti Egyetem fennhatósága alatt működő, előadásokat bemutató közintézmény. Fő célja népszerűsí­teni helyi és regionális szinten e szí­ni iskola növendékeit: a szí­nészeti, rendezői, teatrológiai és zenepedagógiai osztályok végzőseit. 1962. évi avatása óta, a Stúdió Szí­nház nem csupán az egyetem hallgatóit és tanárait vonza, de a marosvásárhelyi közönséget is, hiszen az évek folyamán valódi hivatásos szí­nházként érdemelte ki hí­rnevét.

Az első szí­ni évadot, amely Kovács Györggyel, Kőmí­ves Nagy Lajossal és Gergely Gézával az élen indult 19.864 néző követte és 105 előadást mutattak be. Mesterek, mint Szabó Lajos, Tarr László, Nagy Imre, Tompa Miklós, Constantin Codrescu, Csorba András, Calin Florian, Lohinszky Loránd, Dan Alecsandrescu, Kovács Levente, Constantin Doljan és mások tettek tanúbizonyságot elhivatottságukról és tehetségükről a fiatal szí­nészek mentoraiként. Létezésének 45 éve alatt a Stúdió Szí­nházban a nemzeti és egyetemes dramaturgia jelentős darabjait sikerült szí­nre vinni. 1976 után, az egyetem román tagozatának átszervezését követően repertoárja az évadonkénti három vagy négy bemutatóval olyan neveket idéz, mint I.L.Caragiale, A.P.Cehov, V.Alecsandri, A.Strindberg, Mircea ștefănescu, Bertolt Brecht, H.Ibsen, W.Shakespeare, Moliere, Marin Sorescu, Mihail Sebastian, Eugen Ionesco, C.Goldoni, de leendő hí­rességeket is, mint Andreea Vălean, Biljana Sbrljanovic.

A Stúdió Szí­nház egyformán művészi alkotóműhely mind a végzősök, mind a pedagógusok számára. Az utóbbi években az Akadémiai Műhely, amelyet a tantestület alkotó hajlamainak gyümölcsöztetése érdekében hoztak létre, kiváló teljesí­tményeket nyújtott, s ezek nemzeti és nemzetközi fesztiválokon való részvételekben, dí­jakban, kitüntetésekben tárgyiasultak. 2006-ban teljes mértékben felújí­tották a marosvásárhelyi Szí­nművészeti Egyetem Stúdió Szí­nházát, felszerelték a legmodernebb műszaki berendezésekkel: keverőpult, vezeték nélküli mikrofonok, szinkronfordí­tást lehetővé tevő berendezés, szabó-, asztalos-, lakatos-, festő- és dí­szí­tő műhelyek.

 

Bibliográfia:

www.uat.ro