• Astăzi, 28.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Biserica din Troița

Nu există foarte multe date clare în legătură cu biserica de lemn din Troița. Datarea ei  în anul 1775 se datorează unui proces intentat protopopului Nicolae din Morești, document în care apare consemnată și localitatea Troița. Biserica, purtând hramul „Sfinții Arhangheli”, a aparținut credincioșilor greco-catolici, 153 la număr în anul 1857 la aproape un secol distanță de la ridicarea edificiului. Tipologia arhitecturală precum și dimensiunile sale reduse întăresc ipoteza datării ei cel târziu în secolul al XVIII-lea. Planul este alcătuit dintr-o navă dreptunghiulară și o absidă nedecroșată în trei laturi. Lemnul folosit este stejarul, în cazul temeliei și bradul, în cazul pereților propriu-ziși. Spațiul interior este divizat în conformitate cu tradiția ortodoxă în: naos, pronaos și altar. Sistemul de acoperire este cel al boltei semicilindrice, unică pe toată suprafața bisericii și întărită cu arce dublouri din lemn. Acoperișul înalt de 3,05 m este realizat din șiță. Pridvorul, având rolul de a adăposti intrarea de pe latura de veste, a fost adăugat ulterior. Folosirea lemnului traforat și soluțiile de îmbinare a bârnelor  îl fac diferit de restul construcției. Turnul-clopotniță este detașat de corpul bisericii și este alcătuit dintr-un parter deschis, un foișor îngust cu arcade și un acoperiș  înalt cu pante abrupte.

 Starea foarte proastă în care biserica se află de mai mulți ani a determinat mutarea icoanelor și a obiectelor liturgice de patrimoniu într-un loc propice conservării acestora. Icoanele împărătești a se află astăzi în custodia Protopopiatului ortodox din Tîrgu-Mureș. Icoana „Isus Hristor Învățător” păstrează  semnătura meșterului: „Ion zug/gravul sin Gheorghe Cheș” și a fost realizată în jurul anului 1785. Cea de-a doua icoană împărătească, „ Sfântul Nicolae”, a fost pictată în anul 1887. Tot de la Troița provine o altă icoană, „Maica Domnului cu Pruncul” remarcabilă datorită modului de redare a decorului din fundal și a volumelor portretelor. Ultima restaurare a bisericii a avut loc în anul 1974.

 

Bibliografie:

Ioan Eugen Man, Biserici de lemn din județul Mureș, monumente de artă populară românească, Ed. Reîntregirea, 2004, pp. 135-137.

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

>>vezi filmul Biserici care se dărâmă

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]