• Astăzi, 20.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Clădirea Muzeului de științe ale Naturii

Una dintre cele mai frumoase clădiri în stil neoclasic din Tîrgu-Mureș a fost construită între anii 1890-1893 pentru a îndeplini rolul de Muzeu Secuiesc al Meseriilor. Proiectul construcției a fost realizat de arhitectul Kiss István din Budapesta, iar lucrările au fost conduse de târgumureșenii Sófalvi József și Soós Pál. Fațada principală se caracterizează prin sobrietatea și simetria specifice arhitecturii neoclasice. Corpul central al clădirii, pe două etaje, este flancat de alte două corpuri pe un singur nivel. În fiecare dintre aripile laterale există o nișă surmontată de un mic fronton triunghiular, adăpostind două statui alegorice: industria și agricultura. Partea inferioară a corpului central amintește de palatele renascentiste, datorită bosajului și a celor trei deschideri semicirculare: ușa centrală și cele două ferestre largi. Partea superioară este mai bogată în decorațiuni și îmbină într-o manieră armonioasă elemente arhitecturale de sorginte clasică. Zona de sub cele trei ferestre semicirculare largi este ocupată de câte o balustradă joasă. Ferestrele sunt mărginite de pilaștri cu capiteluri compozite între care, de-a lungul fațadei, se desfășoară o friză de ghirlande vegetale. Întreg corpul central al fațadei este încoronat de un fronton triunghiular decorat cu sculpturi în bronz, realizate de Rona Jozséf și simbolizând promovarea industriei de către stat. La început clădirea adăpostea Muzeul Secuiesc de Industrie și Meșteșuguri, acesta fiind inaugurat în 1893, imediat după finalizarea construcțiilor. Clădirea va funcționa o perioadă și ca internat. Din 1957 devine din nou spațiu destinat muzeului, și anume, Muzeului Județean Tîrgu-Mureș. Va fi prezentată publicului o expoziție amalgam, de artă industrială, istorie, meșteșuguri și etnografie, iar din 1968 o expoziție de istorie (incluzând perioadele de la neolitic până la sfârșitul orânduirii feudale). Începând din anul 1988 și până în prezent, clădirea este sediul Muzeului de științe ale Naturii.

 

Bibliografie:

 Ioan Eugen Man, Considerații privind evoluția urbană în perioada de trecere spre orașul modern, în  vol. „Tîrgu-Mureș, oraș al artelor”, volum editat de Primăria municipiului Tîrgu-Mureș în colaborare cu revista "Vatra", pp. 56-58.

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]