• Astăzi, 4.06.2023
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
  • AMPER - Asociația pentru Minți Pertinente
  • POL - Partidul Oamenilor Liberi

Cetatea Sighișoara

Prezentare

Fondat în secolul al XII-lea de către sașii aduși în zonă de regii maghiari, orașul Sighișoara este astăzi unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale ale Europei. Farmecul și valoarea istorică a numeroase clădiri și străzi ale orașului au determinat includerea lor în patrimoniul UNESCO. Situată în centrul României, pe valea Târnavei Mari, la 279 kilometri de București și în apropierea altor importante orașe ale țării (Sibiu – 91 kilometri, Brașov – 117 kilometri , Târgu Mureș – 51 kilometri), Sighișoara reprezintă prin locație, condiții geografice, tradiții, evenimente culturale și mai ales prin istoria sa fabuloasă un punct de atracție major pentru turiștii din toate regiunile țării și din străinătate. Numeroase sunt atracțiile acestui oras înghețat parcă în timp, dar poate cele mai emblematice sunt Turnul cu Ceas, Casa lui Vlad Dracul, Biserica Mânăstirii Dominicane, Scările Acoperite sau Școala din Deal. 


Demografia de astăzi a orașului în care românii reprezintă populația majoritară (76%), urmați de maghiari și germani, face din Sighișoara un interesant creuzet de tradiții, mândrie și interacțiune creatoare, ce își fac simțită prezența la tot pasul, de la arhitectura până la măiestria culinară a bucătarilor sighișoreni. Imbinare fericită de istorie, farmec și confort al modernității discrete, Sighișoara poate fi descrisă pe zeci de pagini, dar nu va fi niciodată înțeleasă pe deplin și simțită cu toată savoarea ei decât de către cei aleg să o viziteze. Istoricul Orașului Sighișoara, o fărâmă de lume care a învățat să păcălească trecerea vremii, o parte de Românie care ne vorbește astăzi despre frumusețea, gloria și demnitatea istoriei noastre și a Europei. De mici, visele ne-au fost hrănite cu povești în care casele înalte, turnurile frumoase cu ceas și mesteșugarii pricepuți țeseau împreună pilde spre creșterea noastră. Imaginile se nășteau parcă aievea peste noi și ne atrăgeau într-o lume colorată, blândă și veche. Pentru români Sighișoara este întruchiparea acelor povești, este orașul-muzeu și orașul-basm. Povestea cetății începe cu mult înaintea zidurilor păstrătoare de istorie și legendă, ce mai stau încă și astăzi în picioare. Întreaga zonă, cu valea Târnavei Mari, cu Dealul Turcului sau vatra orașului de astăzi au fost locuite încă din preistorie, ajungând până la noi numeroase artefacte ce fac dovada vechimii locuirii umane în acest perimetru. Numeroase arme, obiecte de cult, podoabe, statuete etc. se găsesc astăzi în muzeele Sighișoarei. La numai cinci kilometri de Sighișoara se afla Dealul Turcului, un loc încărcat de vestigii istorice din epoca bronzului și chiar mai vechi. Numit în literatura de specialitate Wietemberg, locul a împrumutat acest nume unei întregi culturi arheologice din epoca bronzului, cultură ce acoperă întregul podiș al Transilvaniei. Creatorii acestei culturi pot fi considerați printre cei mai vechi strămoși direcți ai poporului român de astăzi. Frumoasa și bogata regiune a Târnavei Mari nu a fost ocolită nici de migrațiile semințiilor care au lăsat urme și în restul României. Este atestată aici prezența sciților și a celților. În același timp se poate urmări arheologic evoluția triburilor dacice spre unificare și intărirea lor militară. Poziția geografică a Sighișoarei, pe valea Târnavei - unul dintre principalele drumuri ale Transilvaniei, îndreptățește pe specialiști să creadă în existența unei puternice cetăți dacice aici, poate de aceeași importanță și anvergură ca și cetățile din Munții Orăștiei sau cea de la Piatra Craivii.

Drumul de care pomeneam aduce mai târziu în zonă legiunile victorioase ale Împăratului Traian. Pe platoul Dealului Podmoale, situat în imediata apropiere a Dealului Turcului au fost identificate rămășițele unui castru roman aparținând Legiunii a XIII-a Gemina. Importanța strategică a regiunii face ca aici să prospere numeroase așezări în timpul stăpânirii romane. Numeroase monede datate după retragerea aureliană atestă și ele o continuare aproape netulburată a vieții comunităților din zonă. Mai târziu, odată cu patrunderea slavilor, sub presiunea acestora se cristalizeaza micile formatiuni administrative romanesti. La sosirea maghiarilor in regiune sunt atestate deja (in celebra cronica a lui Anonymus) voievodatele lui Gelu, Glad si Menumorut.Incepand cu secolul al XII-lea, regii maghiari, prin privilegiile acordate, atrag in zona tot mai multi locuitori originari din Flandra, de pe Mosela sau din Saxonia. Sub aceasta influenta se dezvolta si este atestat documentar pentru prima oara la 1280 "Castrum Sex". Astfel incepe istoria stiuta a Sighisoarei, istorie ce s-a desfasurat neintrerupt de atunci pana astazi.Inceputurile cetatii medievale Sighisoara sunt plasate de catre cronicarul sighisorean Georgius Kraus in anul 1191. Conform acestuia, initial cetatea a fost construita doar pe varful dealului inalt de 425 m. Asezat in mijlocul localitatii, dealul poarta si astazi numele de "Dealul cetatii".

In anul 1298 este mentionata denumirea germana Schespurch (mai tarziu "Schäßburg"). Localitatea este mentionata in anul 1367 ca "civitas" (oras). Numele romanesc al orasului este atestat in scris din anul 1435. Forma "Sighisoara" a patruns in romana pe filiera maghiara, fiind o adaptare a numelui "Segesvár". La 1241 cetatea, nefortificata inca, resimte puternic marea invazie tatara. La 1350 incepe ridicarea zidului de aparare al cetatii. Cu o lungime de 950 de metri, zidul avea initial inaltimea de patru metri, dar dupa 1400 inaltimea zidului este dublata, iar cetatea devine mai usor de aparat. Au existat si paisprezece turnuri apartinand fiecare cate unei bresle, precum si patru bastioane. Pana astazi s-au pastrat noua turnuri si trei bastioane.Cel mai important si impunator turn, Turnul cu Ceas, se pastreaza astazi in buna stare si adaposteste muzeul de istorie al orasului.In 1376 sunt stabilite regulile generale de functionare a breslelor sighisorene. Importanta celor 19 bresle creste o data cu prosperitatea lor si ajung sa aiva chiar reprezentanti in Sfatul Cetatii, alaturi de nobili.In 1884 breslele sunt desfiintate ca urmare a pierderii semnificatiei si utilitatii. O importanta parte a istoriei orasului, poate cea mai atragatoare componenta a istoriei sale, o reprezinta legatura cu familia Draculestilor.Fie ca este vazut ca un inger al dreptatii de catre romani sau ca un vampir sangeros de catre strainii mai putini informati si – indraznesc sa spun – mai putini la minte, marele aparator al crestinatatii Vlad Basarab al III-lea Draculea continua sa atraga vizitatori pasionati si cercetatori. Casa in care s-a nascut aprigul voievod al Valahiei sta inca in picioare si o fresca bine pastrata pare sa fie dovada clara ca imobilul a apartinut familiei Draculestilor.Nascut in jurul anului 1431, Vlad, viitorul Tepes, isi petrece primii ani ai copilariei si isi incepe educatia in atmosfera cosmopolita a Sighisoarei.

Cunostintele de limba germana, maghiara, latina, precum si contactul cu diferitele etnii ale orasului si ale zonei vor contribui la desavarsirea celui ce avea sa devina unul dintre cei mai inzestrati conducatori militari si politici ai romanilor.Nici data si nici locul nasterii lui Vlad Basarab al III-lea nu sunt cunoscute exact. O alta posibila locatie a nasterii voievodului este orasul german Nurnberg, acolo unde tatal sau a prticipat la celebrul turnir organizat de catre Imparatul Sigismund si unde a fost admis in Ordinul Crestin al Dragonului. Cert este ca Vlad Tepes isi petrece primii ani din viata la Sighisoara si ca de aici tatal sau, cunoscut in istorie sub numele de Vlad Dracul, pleaca spre Targoviste, capitala Valahiei.Puternicul razboi taranesc al lui Gheorghe Doja, ce a cuprins Transilvania in anul 1514, lasa urme adanci si la Sighisoara. Taranii din jurul orasului, condusi de Ioan Secuiul, preiau vremelnic conducerea orasului si omoara pe primarul Anton Polner si pe sotia acestuia.Mai putin de o suta de ani mai tarziu, in 1601, cetatea este atacata si devastata de trupele generalului Basta. Se pare ca locuitorii au platit atunci suma de 50 000 de florini ca pret al lasarii lor in viata.Un adversar mult mai putin dispus la negocieri ataca cetatea in 1603. Ciuma secera atunci peste doua mii de vieti in Sighisoara. Aceeasi boala revine in 1709, cand numarul victimelor este dublu.In timpul razboiului din 1703-1711, desfasurat in Transilvania impotriva Habsburgilor, Cetatea, declarata de partea lobontilor (aparatori ai Imperiului habsburgic) rezista atacurilor si ramane intacta.

In timpul revolutiei ce a cuprins aproape intreaga Europa la 1848, Sighisoara este martora luptelor dintre trupele interventioniste țariste și armata revolutionara ungara. Pe campia dintre Sighisoara si Albesti moare la 19 iulie 1849 poetul maghiar Petofi Sandor.In ciuda celor doua razboia mondiale care au zguduit secolul XX, Sighișoara isi pastreaza intacte aproape toate cladirile sale emblematice si isi continua drumul prin timp. In perioada interbelica, orasul devine resedinta judetului Tarnava Mare. In prezent face parte din judetul Mures. Obiective tursiticeEste foarte greu de enumerat principalele obiective tursitice ale Sighisoarei si, mai ales, este greu de stabilit o ierarhie a acestora.Orasul intreg apare vizitatorului ca un adevarat muzeu, iar "exponatele" sale sunt fermecatoare, atat prin individualitate, cat si prin conexiunea lor, prin atmosfera pe care o creaza impreuna.Turnul cu ceasConstructie emblematica a Sighisoarei si a Transilvaniei, Turnul cu ceas a fost construit in partea de est a platoului inferior al cetatii. Construit in scopuri militare pentru paza portii localitatii, Turnul a gazduit si Sfatul Cetatii pana in anul 1556. Aceasta dubla functie a conferit inca de a inceput turnului un aspect nu doar impresionant si puternic, ci si elegant. Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.In 30 aprilie 1676 acoperisul este distrus de un puternic incendiu si va fi refacut in 1677 de catre mesterii Veit Gruber din Tirol si Filip Bonge din Salzburg. Reparat de mai multe ori (1775, 1804), acoperișul capata infatisarea actuala in anul 1894, cand vechea invelitoare a fost acoperita cu tigle multicolore smaltuite, iar pe fatada dinspre orasul de jos s-au pictat cele doua embleme si inscriptia.Turnul primea la inceputul secolului al XVII-lea un orologiu prevazut dupa moda apuseana, cu statui din lemn infatisand pe zeii pagani ce personificau zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele. Actualul mecanism este realizat in 1906, iar motorul electric a fost adaugat in 1964.

Din 1899 Turnul cu ceas adaposteste muzeul de istorie al orasului. Programul de vizitare al muzeului este diferit in functie de sezon, astfel:Intre 15 mai si 15 septembrie:Luni: Inchis, Marti-vineri: 09-17,30, Sambata, duminca: 10-17,30.Intre 16 septembrie si 14 mai:Luni: Inchis, Marti-vineri : 10-15,30, Sambata, duminica: 10-15,30. Turnul FierarilorSe afla in apropiera Bisericii Manastirii. Este construit in anul 1631, dupa un plan dreptunghiular si este unul din cele mai impunatoare si masive turnuri ale cetatii Sighisoara.

Biserica Manastirii Zidită în dreapta Turnului cu ceas, a fost ridicata probabil in secolul XIII. In trecut facea parte dintr-o biserica a dominicanilor, astazi disparuta. Forma initiala nu s-a pastrat pana la noi, biserica suferind in timp numeroase transformari si renovari.Privirea calatorului este atrasa imediat de tocul din piatra sculptata in stil renascentist, precum si de numeroasele covoare orientale din secolul XVII.

Biserica din Deal

Este situata in zona cea mai inalta a Dealului Cetatii. Acolo se ajunge urcand cele 175 de trepte ale Scarii Acoperite. Construita in 1345, Biserica impresioneaza prin stilul gotic. Arheologii au descoperit ca actuala biserica a fost ridicata pe temeliile unei foste capele romanice de pe la 1200. Reprezinta cel mai important monument arhitectonic al orasului. Patru dintre contrafortii exteriori sunt decorati cu sculpturi din piatra datand din secolul XIV.In interior se remarca amvonul in stil gotic, strana mare a corului precum si placile de mormant executate de vestitul sculptor Elias Nicolai in secolul XVII. Sala armelorSituata in imediata apropiere a Turnului cu ceas, Sala Armelor prezinta cronologic evolutia armelor de la cele albe pana la cele de foc. Pot fi admirate palose, sabii de o mana si de doua maini,florete, sabii de cavalerie sau de parada. Sunt expuse de asemenea accesorii defensive: scuturi, armuri , coifuri, pieptare.Prezenta lui Vlad Dracul la Sighisoara este si ea documentata in Sala Armelor. Piesele de artilerie sunt impresionante incepand cu asa-numita "orga a mortii', archebuze, ghiulele etc. Armele de foc apropiate oarecum celor moderne ofera vizitatorului posibilitatea de a observa pas cu pas evolutia acestor teribile intrumente de lupta. Flinte si pistoate cu cremene, cu fitil sau cu percutor se regasesc intre exponatele acestui interesant mini-muzeu. Biserica leprosilorA fost cladita in 1575 odata cu leprozeria. Deoarece leprosii nu aveau voie in biserica , pentru ei a fost ridicat in aceiasi perioada un amvon special, exterior , de unde se tineau slujbe celor afectati de aceasta boala.

Turnul franghierilor

Construit in secolul al XiV-lea dupa un plan patrat, are o forma simpla si dimensiuni reduse. In 1630 este renovat si intaritin, fiind transformat mai tarziu in locuinta a paznicului cimitirului.Zidul de incinta ce lega Turnul Franghierilor de Turnul Macelarilor s-a pastrat intact pana in anul 1994 permitand observarea fazelor successive de constructive realizate de-a lungul timpului.Turnul CojocarilorAmplasat in partea de Vest a Sighisoarei, Turnul Blanarilor cum mai este numit, are o baza patrata si a fost ridicat in secolul al XIV-lea. Are patru etaje, ultimul fiind cel mai larg. Impresioneaza prin echilibrul desavarsit al proportiilor. Zidurile sunt sustinute de console intre care se deschid trei guri de pacura.Catedrala OrtodoxaIn nordul orasului, pe unul din malurile Tarnavei, se gaseste monumentala Catedrala Ortodoxa, cu hramul Sfanta Treime, construita intre 1934-1937, in stil neoromanesc, de arhitectul Dumitru Petrescu Gopes. Pictura murala interioara, executata de Anastasie Demian, a fost refacuta intre 1980-1984.Biserica romano-catolicaEste una din cele mai vizbilie constructii ale orasului. Arhitectura eclectica imbina cu eleganta stilurile neogotic si neoromanic. Biserica este compusa dintr-o nava cu lungimea de 30 m, cu absida semicirculara, un transept si un turn-clopotnita foarte inalt.Scoala din DealPentru prima oara , scoala este pomenita intr-un document oficial la 1522. Documente indirecte insa ( matricolele Universitatii din Viena) demonstreaza ca Scoala din Deal functiona déjà la 1402. Inca la 1564 Giovanandrea Gromo,in lucrarea sa Descrierea Transilvaniei, face referire la scoala orasului Sighisoara ce avea inca de pe atunci o indelungata traditie.

"Aceasta cetățuie este mai repede grațioasă decât fortificată. Aici este adapostita o scoala cu dascali vrednici pentru fiecare stiinta, care sunt intretinuti de comunitate."Scara ScolarilorSau Scara Acoperita este una din atractiile Sighisoarei si totodata unul din elementele ce dau unicitate acestui oras. Construita la 1654 de catre primarul Johann Both pentru a usura accesul catre Scoala din Deal, scara acoperita avea initial 300 de trepte. Astazi s-au pastrat numai 175 intrerupte de platforme late.Casa Vlad DraculAcum transformata in restaurant cu atmosfera medieval, casa a apartinut se pare Voievodului Muntean Vlad Dracul. Dupa toate probabilitatile aici s-a nascut si fiul mijlociu al acestuia, Vlad, viitorul Tepes. Casa reprezinta un mare punct de atractie atat pentru cei interesati de absurdul mit al vampirului cat si pentru iubitorii de istorie adevarata aflati in cautarea vestigiilor legate de celebra familie a Draculestilor.Casa cu CerbAflata langa Casa Vlad Dracul, Casa cu cerb si-a capatat numele de la capul de cerb amplasat pe coltul din N-V al cladirii.Pe zidul nordic, o inscriptie precizeaza ca, dupa ce a fost distrusa de incendiul din 1676, casa a fost reconstruita in 1691 de proprietarul ei, Michael Deli, unul dintre primarii Sighisoarei.Mai tarziu, edificiul a trecut in proprietatea familiilor nobiliare Kelp von Sternburg si Csech von Sternheim, care au decorat interioarele in stilul specific secolului al XVIII-lea. In perioada 1997-2001, Asociatia Restauro Messerschmitt a demarat o spectaculoasa actiune de restaurare a Casei cu Cerb: au fost refacute tavanele casetate, repuse in valoare picturile interioare ale unei camere si reevidentiata inscriptia exterioara. In prezent, in Casa cu Cerb functioneaza o pensiune moderna, un cafe-restaurant si un centru cultural romano-german.

Festivalul Medieval Sighișoara

Sighișorenii au știut dintotdeauna să conserve să aprecieze și să fie mândri de istoria și tradițiile lor. Acest lucru se poate vedea și astăzi, mai cu seamă în timpul renumitului festival medieval. Impus ca unul dintre principalele evenimente culturale ale României, festivalul oferă numerosului public venit din toate colțurile țării și ale lumii numeroase atracții: teatru, muzică, arte plastice, expoziții, dans, film, recital de poezie medievală, expoziție de carte, concerte pentru tineret și conferințe, spectacole de animație stradală, concerte de seară, concerte corale, expoziție de costume medievale și cursuri de dans medieval. Atmosfera unică din cadrul festivalului transformă practic întregul oras într-un burg medieval și învăluie pe participanți cu acel aer magic al vremurilor în care se nășteau basmele. 

 

Sursa sighisoara-traditiesilegenda.ro/prezentare.php