• Astăzi, 30.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Oranjeria - sipetul amintirilor noastre

04.12.23 | Opinie RO

Alexandra Niculescu,Oranjeria, Editura Pentru Artă și Literatură, Colecția miniVIOLET, 2023

                  Oranjeria, cea mai recentă carte semnată de Alexandra Niculescu, are darul de a teleporta omul din fața sa într-o lume a tuturor posibilităților. Pornind de la un zvon, se ajunge într-un spațiu al infinitei imaginații. Un spațiu de poveste, o poveste construită pas cu pas, cu mâinile mici ale unor copii care au credința că ei pot schimba lumea.

                    Nu despre a schimba lumea e vorba, ci despre a o contura cu tot cu realitatea ei, necosmetizată, a sărăciei, a neajunsurilor, a zbaterii pentru supraviețuire ceas de ceas. Supravegheați superficial, protagoniștii-copii, ajung în zone extraordinare, dau de ochii altor curioși. A trăi poate fi o provocare atunci când toate îți sunt limitate și viața ta e o cursă contra-cronometru.

                    O plantație de citrice, oranjeria, este simbolul fascinant al unui loc în care poți găsi frumusețea, savoarea și bucuria. Acolo unde mângâierea e posibilă și regulile reci pier. Este un spațiu propice dezvoltării citricelor, asta înseamnă că este un spațiu prielnic dezvoltării vieții. Plin de culoare și în opoziție cu casa veșnic veștedă și problematică, e un refugiu care hidratează sufletele micilor protagoniști.

                      Deși spațiul domestic este mărginit, gândul are aripi și poate zbura oriunde, oricând și mai ceva ca viteza luminii, ca să ajungă acolo unde îți dorești. O serie de peripeții încep să se deruleze, toate cu scopul de a ajunge la un fel de Rai promis, la Grădinile pe sub care curg râuri. În cele 188 de pagini, textul este însoțit de ilustrații sugestive, poate ar fi bine să spun și că formatul cărții este avantajos, scris cu caractere mari, se poate lectura ușor.

                      Subscriu celor scrise pe coperta IV de Cosmin Perța și Mihaela Pascu-Oglindă și, desigur, reiau ceea ce ziceam în textul de recomandare, anume: „De la Kyparissia la Oranjeria e cale lungă, mai ales atunci când toate drumurile duc la Alexandra Niculescu, asta dacă ar fi să luăm în considerare că această carte pentru copii este un ghid serios de implicare a empatiei în schimbul de replici, în acțiuni. Nu știm dacă „moșul-nor” merită ajutor din partea grupului de copii, dar ce știm este că toți copiii din grupul cu pricina se ridică pe vârfuri să-l ajute, și nu e singura întâmplare fascinantă, de aceea este necesar să le dăruiți cartea copiilor voștri, dar mai ales copilului interior. Oranjeria este cartea care vindecă și repară, pansează și îmblânzește, un fel de mântuitor all-in.”

                      Dacă întâlniți cartea Oranjeria, să o duceți la inimă și apoi să o dăruiți unui copil aidoma personajelor din carte. Asta este ceea ce am început să fac eu, este o carte pentru copii, dar și adulții au un copil interior care abia așteaptă această carte, sau cel puțin așa am simțit eu încă din primul moment în care am terminat de lecturat cartea. Aș fi vrut să găsesc această carte când eram copil, conține genul acela de personaje care rezonează perfect cu mine, ne-am fi însoțit mult timp. M-aș fi simțit mai puțin singură.

Gabriela Feceoru

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]