• Astăzi, 30.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Bianca Holobuț și-a lansat lucrarea de doctorat la Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu din Petroșani

22.12.23 | Opinie RO

Teatrul Laborator – O metodă și un mod de viață, lucrarea de doctorat semnată de Bianca Holobuț, la editura UArtPress, în anul 2023, a fost lansată. Când? În 9.12.2023, în foaierul Teatrului DramaticIon D. Sîrbu, Petroșani. Bianca Holobuț are o formare integrală la renumita Universitate de Arte Teatrale din Târgu Mureș, o universitate care a format de-a lungul timpului actori pe care azi îi vedem pe marile scene naționale, mondiale, în filme și în reclame. Ea a beneficiat, de asemenea, de perioade de pregătire și la Versailles, își amintește în carte că i-a fost foarte greu în limba franceză, dar că a ajuns la performanța de a juca în 4 limbi străine.

M-am bucurat să aleg un loc discret printre consumatorii de teatru și cărți ai Văii Jiului. Moderatorul a fost Tiberiu Vințan, redactor-șef la ziarul Exclusiv, acesta nu numai că a reușit cu succes să mențină o atmosferă prielnică acestei lucrări la care Bianca a muncit mai bine de 3 ani, dar a și dialogat eficient cu publicul prezent.

Așa cum spunea chiar autoarea cărții: „noi, actorii, ne pregătim să venim în fața dvs., a publicului”, se referea la faptul că un bun actor cunoaște metodele de lucru, un bun actor este o persoană disciplinată, neviciată, un caracter etic, o ființă complexă care depune eforturi, piesă după piesă pentru a scoate la lumină personaje nemuritoare.

Bianca Holobuț este un pilon foarte important al acestui teatru, așa cum bine spune și Irina Bodea-Radu, managerul teatrului din Petroșani, prezentă la lansarea de carte.

Teatrul Dramatic Ion D. Sîrbu este un teatru viu prin oamenii pe care îi are, sper și ca biblioteca acestui teatru să învie odată cu intrarea la raft a acestei lucrări remarcabile pe care am parcurs-o, aflându-mă deja la o anume distanță de eveniment. În biblioteca teatrului sper să-și facă loc tot felul de cărți contemporane: cărți de specialitate, poezie, proză și dramaturgie, poate că așa cum spunea la Târgu Mureș, Andi Gherghe, cu ocazia Festivalului Pansament pentru prezent, atunci când dialogam, se vor pune în scenă și la Petroșani piese de teatru după cărți de poezie contemporană.

În fotografie apar alături de Bianca Holobuț, într-una dintre ele, ea îmi oferă autograf, în cealaltă, eu țin în palme lucrarea care a consacrat-o drept „Primul doctor în arta teatrală din Valea Jiului.”

Felicitări, Bianca, felicitări Teatrului Dramatic Ion D. Sîrbu, moderatorului și tuturor celor care au reușit, la istorica lansare de carte – să creeze o atmosferă de familie, pozitivă, relaxată, caldă, blândă, te simțeai de-al locului și dacă nu erai de fel.

Nu cred în actorii neintelectuali, în actorii care nu au exercițiul scrisului, al lecturilor asidue, al preocupării permanente față de societate, cred că actorul, ca și scriitorul poate avea și are o influență impactantă asupra societății în care se află. Acum mai mult ca niciodată, avem nevoie de modele de verticalitate, de oameni cu simț al răspunderii, de oameni conștienți că diversitatea artei naște cultura, dar caracterele umane sfințesc arta. Bianca Holobuț este un astfel de Om.

Gabriela Feceoru

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]