• Astăzi, 18.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Vara asta, drumurile Asiei duc la Târgu-Mureș

Shayan Rizwan: 22 de ani, din Pakistan, studiază Business Management

Herlina Tri Ukami: 19 ani, din Indonezia, studiază Contabilitate

Joan Leung: 20 ani, din China, studiază Contabilitate

Enya Zhou: 26 ani, din China, a studiat Inginerie și Drept

Inderpal Virk: 24 de ani, din India, studiază Design Vizual în Canada

 

Cei cinci studenți internaționali se află în Târgu-Mureș prin intermediul organizației studențești AIESEC, pentru a susține sesiuni interactive pe diferite teme elevilor din liceele mureșene. Ei se afla aici de cel puțin două săptămâni, timp în care au avut ocazia sa călătorească prin Transilvania și să își formeze o impresie despre oraș și despre țară. După cum se vede din răspunsurile lor, părerile sunt împărțite:

 

1. De ce România?

Herlina: N-am vrut să merg unde merge lumea de obicei, în Europa de Est... vroiam ceva nou, așa că m-am sfătuit cu niște prieteni și i-am întrebat unde aș putea să mă duc. Ei mi-au spus de România, Ungaria și Polonia. Organizația AIESEC din România a fost prima care mi-a răspuns și uite-mă aici!

Shayan: În principiu am vrut să trăiesc într-o cultură nouă și să cunosc oameni noi, să înțeleg mentalități diferite. Asta s-a întâmplat încă din primul minut trăit aici.

Inderpal: Această țară mi-a stârnit interesul încă din prima clipă de când am aflat de existența ei. Cuvântul „România” în sine are o latură romantică și părți ascunse ale unei epoci de demult.

 

2. Ce știați despre România înainte să veniți aici?

Joan: Sinceră să fiu, nu știam nimic pentru că nu este în topul celor mai „tari” locuri de vizitat. Prieteni de-ai mei care au mai fost mi-au spus multe despre frumusețile naturale ale țării.

Enya: Dintre toți cunoscuții mei eu sunt prima care am venit în România și frumusețile naturale erau singurul lucru de care știam. Voi avea „dificila” sarcină de a le-o prezenta pe 10 iulie, când mă voi întoarce acasă.

Herlina: M-am documentat serios înainte să ajung aici. stiam despre Dracula și despre dragoni (în cărțile Harry Potter se spune că dragonii vin din Transilvania) precum și despre perioada comunistă.

Inderpal: Înainte să ajung aici, știam despre legendele vampirilor, despre Vlad Å¢epeș, despre bisericile gotice, despre berea ieftină, fetele frumoase, tradițiile, frumusețile naturale ale satelor.

 

3. Prima impresie

Shayan: Păi... nu una prea bună pentru că am dat de un taximetrist „drăguț” în București, dar odată ce am ajuns în Mureș oamenii m-au făcut să mă simt ca acasă, nu ca un musafir.

Joan: Deși este un oraș foarte mic, îmi plac foarte mult oamenii, cu excepția romilor. Nu-mi plac aceștia pentru că mereu vin să-mi ceară bani și sunt foarte nepoliticoși. Uni chiar au pus mâna pe mine, pe geanta mea, cerându-mi bani și speriindu-mă.

Enya: M-a surprins faptul că soarele apune atât de târziu! În China la ora 19 se întunecă.

Herlina: Mi s-a părut interesant faptul că străzile miros foarte bine! Toată lumea miroase bine! Folosiți toți același parfum?

Inderpal: Prima impresie a fost una bună. Bucureștiul mi-a amintit de India, în special de New Delhi, care e de asemenea aglomerat. Până și mirosul Bucureștiului m-a făcut să mă simt acasă și în siguranță.

 

4. Târgu-Mureș

Shayan: În comparație cu orașul meu natal, Karachi (un oraș mare, cu prea mulți oameni, prea multe mașini, aglomerat, zgomotos și poluat), aici am găsit liniștea/ pacea de care aveam nevoie. E un oraș micuț, simplu, foarte frumos.

Inerpal: Târgu-Mureș e un oraș simplu și drăguț, comparându-l cu alte orașe ale acestei țări. Am descoperit aici cea mai bună mâncare românească.

 

5. Ceva schimbări?

Shayan: Absolut nimic! Poate taximetriștii (glumind) ! Dar nu, pentru mine e perfect așa cum e.

Joan: Da, faptul că magazinele se închid devreme în fiecare zi. Cred că oamenii ar putea să muncească mai mult!

Herlina: Călătorind prin România am descoperit clădiri vechi și locuri frumoase, pe care, însă, cei de la conducere nu le întrețin și nu le promovează. Drumurile din zonele cu atracții turistice nu sunt foarte bune și unele clădiri, dacă ar fi restaurate, ar fi la fel de frumoase ca cele din Praga sau Viena.

Inderpal: În calitate de turist, aș schimba viața de noapte de-aici. Consider că ar trebui să fie mai multe locuri în care să poți ieși seara. Străzile ar trebui să fie pline de viață în timpul nopții, cu mai multe evenimente artistice și culturale (mai ales în weekend). De asemenea, aș promova mai mult ceea ce acest oraș are de oferit.

 

6. Te-ai mai întoarce în Târgu-Mureș?

Shayan: Pot să mă mut aici? Serios!

Joan: Eu m-aș întoarce în România, dar nu neapărat în Târgu-Mureș. Mi-ar plăcea să văd alte orașe în care nu am reușit să ajung.

Inderpal: Da, mă voi întoarce în curând.

 

7. Ceva diferențe?

Herlina:  Da, faptul că orașul este foarte simplu și se poate ajunge ușor la destinații, în timp ce în Jakarta autobuzele nu au stații sau rute fixe, nu au nici program și e cam periculos. Oamenii de aici se plâng de transportul în comun, dar în comparație cu orașul meu, credeți-mă, e chiar bine!

Inderpal: Cea mai mare deosebire pe care am găsit-o a fost  mâncarea. Mâncarea românească nu are așa o mare varietate de sortimente precum cea indiană.

În România,  oamenii conduc mașini, în India oamenii preferă bicicletele. În India, pietonii pot trece strada pe oriunde doresc, în timp ce aici există treceri de pietoni bine stabilite.În India, templele noastre, indiferent de religie sunt pline cu oameni, fiind deschise continuu. Am fost uimit să văd că în România, chiar și bisericile mari erau goale, iar oamenii merg foarte rar în aceste locuri.

 

Sinceritatea și naturalețea răspunsurilor primite ne-au făcut să conștientizăm frumusețile orașului și țării noastre, să ajungem la concluzia că a te bucura de ceea ce ai nu este un simplu clișeu, ci un adevăr uitat de mulți dintre noi. 

 

interviu realizat de

Muscă Alexandra și Miclea Mădălina

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]