• Astăzi, 2.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

"LitArt", o nouă revistă culturală

16.03.10 | Dialoguri online RO

„O publicație culturală cum este LitArt trebuie să îndrume și nu să se ermetizeze așa cum au făcut-o multe altele…”, Adrian Giurgea


Ce este LitArt și ce dorește?

Un proiect la care visez de multă vreme și prin care un vreau decât să ofer tuturor celor interesați de literatură și artă un spațiu de manifestare. Altfel spus, este o publicație tipărită care va vedea lumina tiparului într-o perioadă în care printul intră în declin, spun unii, dar într-o perioadă în care, dacă un intervenim în vreun fel în a îndruma, în special tinerii, riscăm săn e trezim peste ani în situația de a un mai ști ce și cum s-a scris cândva.


Când va ieși primul număr de sub tipar?


Pe 20 martie. Iar următoarele numere sper să vină  în jurul datei de 20 a fiecărei luni, astfel încât cei care vor prinde LitArt să își poată planifica într-un fel luna următoare din punct de vedere cultural. Asta pentru că, încet, încet, sper să putem oferi, dincolo de spațiul de exprimare și posibilitatea de lectură și informații despre evenimentele literar-artistice ale lunii următoare.


Ce aduce nou LitArt față de celelalte reviste culturale existente în județ?

S
incer? Arată-mi te rog o revistă culturală care apare în Mureș și care se adresează maselor… și când spun asta trebuie să completez prin a-ți arăta că LitArt va avea un tiraj inițial de 2000 de exemplare, adică aproape același tiraj ca al unei publicații cotidiene și se va distribui gratuit.Bun, nu vom concura vreodată cu spațiul virtual, dar o publicație tipărită sper că își va găsi locul în criza cotidiană. Revenid la noutatea care vine odată cu LitArt, dar insist pe ideea că, pentru cititorii de limba română din județ, dar un numai, această publicație va fi unică.


Care vor fi domeniile pe care LitArt va pune accent?


Promovarea artiștilor plastici și a scriitorilor mureșeni, prezentarea oamenilor și a locurilor și îndrumarea cititorilor spre lectura de calitate. Iar pentru ca acest lucru să fie posibil încerc să atrag în jurul ideii un nucleu de profesioniști.


Ce frecvență are și care e aria geografică de acoperire a revistei?


Spuneam deja că LitArt va apare lunar, în jurul datei de 20. Cel puțin așa sper. Am anumite temeri pornind de la reticențele unora de a sprijini un astfel de demers, care un este producător de profit. Cât privaste aria de acoperire, print-ul se adresează în special mureșenilor, indiferent că vorbim de mediul rural sau de cel urban și voi face în așa fel încât să ajungă în cât mai multe zone din județ.


Într-o perioadă în care presa tipărită pierde teren, de ce ar mai fi nevoie de o revistă culturală?


Presa cotidiană a avut o perioadă de glorie, așa e, iar acum a intrat în declin. Probabil în scurt timp și televiziunile vor simți un oarecare regres, pentru că, la un moment dat, fiecare din noi se simte sufocat de pera multă informație care, când stai să cugeți, vezi că de fapt un ți-a ajutat la nimic. Asta e de fapt parte a istoriei trăite, însă, dacă privim în urmă, vedem mai toți cei din generația noastră că am rămas cu ceva pe care un ni-l poate lua nimeni. Iar acel ceva este extras din lecturile copilăriei și ale tinereții noastre. Nu crezi? Ei, tocmai de aceea susțin că o publicație culturală cum este LitArt trebuie să îndrume și nu să se ermetizeze așa cum au făcut-o multe altele…


Cine sunt cei care vor scrie în această nouă revistă?


Cea mai importantă prezență cred că este cea a domnișoarei Cora Fodor, care va avea un cuvând greu de spus în legătură cu artiștii plastici mureșeni. În ceea ce privește critica literară este alături de noi criticul Iulian Boldea sau scriitorii Eugeniu Nistor și Ioan Suciu Moișa și sper ca de la numărul al doilea să beneficiem și de semnătura altor autori în domeniu. La fel, în afara celor care semnează materiale în primul număr, așa după cum probabil s-a înțeles deja, așteptăm participarea tuturor celor care creează în acest spațiu cultural și un numai.


În ce măsură cititorii revistei vor putea oferi un feedback?


LitArt este o publicație deschisă, iar comunicarea poate fi făcută atât prin mijloacele tradiționale, prin Poștă spre exemplu, dar și prin poșta electronică. Așteptăm sugestii, sfaturi, dar mai ales creații care să poată fi împărtășite prin intermediul nostru celor cel puțin 2000 de cititori pe care îi vom avea lunar. și, un în ultimul rând, probabil ar fi indicat să precizez că LitArt va putea fi urmărită și pe Internet, pe adresa www.litart.ro, aceasta fiind și o oportunitate pentru a fi prezenți și dincolo de granițele județului Mureș.


Despre Adrian Giurgea
Adrian Giurgea este unul dintre jurnaliști mureșeni cunoscuți. A lucrat atât în presa scrisă cât și cea din audio-vizual, domeniu în care încă activează. În același timp, este autorul mai multor volume de versuri. Este redactorul-șef al revistei „LitArt”.

Interviu realizat de Laurențiu Blaga
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]