• Astăzi, 28.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Interviu cu Ariadna Ponta, organizator FFE

13.05.10 | Dialoguri online RO

Interviu cu Ariadna Ponta, organizator FFE

Ce reprezintă Festivalul Filmului European în peisajul festivalurilor de gen din România?

Un caz aparte. E un festival deja veteran, ajuns la a 14-a ediție, cu cel mai mare număr de ediții locale. Are în fiecare an o selecție de filme care nu se rușinează nici măcar în fața TIFF-ului. Dar funcționează pe o formulă unică la noi – e necompetitiv și nu are un selecționer, ci reunește cele mai bune filme din oferta partenerilor săi tradiționali – centrele culturale și ambasadele țărilor europene. Așa că are și cel mai mare număr de țări în program – 28 anul acesta.
În București, fără îndoială, FFE a devenit un reper în peisajul de evenimente, și nu sunt deloc puține. și, la fel de important, se află despre el și în țară, și nu numai în orașele în care avem deja de ani de zile ediții locale. Dovada că ne-ați invitat la Tîrgu-Mureș.

De ce a ajuns acest festival și la Tîrgu-Mureș?

Cum spuneam, în primul rând pentru că ne-ați invitat. Cea mai mare satisfacție pentru noi, ca organizatori, e să avem ecouri pozitive. Iar când ele vin din orașe de care încă nu ne apropiasem, cu atât suntem mai interesați. și, în plus, ni s-a făcut o ofertă foarte serioasă în Tîrgu-Mureș – parteneri locali dornici și buni cunoscători ai scenei culturale, un spațiu de proiecție promițător și o atmosferă care ne-a atras din primul moment.
Å¢inta noastră în afara Bucureștiului sunt orașele universitare, cu viață culturală în mișcare, unde oferta Festivalului să se plieze pe gusturile și interesele publicului. Sperăm să se întâmple la fel și la Tîrgu-Mureș.

Ce filme au intrat anul acesta în festival?

În fiecare an țările participante sunt invitate să propună 1 sau 2 titluri recente și cu palmares internațional care să le reprezinte. Selecția finală include atât filme ale unor regizori consacrați, cât si debuturi în lung metraj ale unor tineri cineaști. Selecția pentru Tîrgu-Mureș, ca pentru toate edițiile locale, cuprinde o parte din cele mai interesante filme ale acestui an: câștigătorul secțiunii Un certain regard de la Cannes de anul trecut – Tatăl copiilor mei (Franta) – dar și filmul Alte vremuri (Ungaria), marele câștigător al Săptămânii filmului maghiar 2009, Mica Moscovă, una dintre cele mai importante producții poloneze ale ultimilor ani și cel mai recent film al lui Radu Mihăileanu, Concertul.

Cărui public se adresează Festivalul Filmului European?

La întrebarea asta sunt mai multe răspunsuri. Festivalul se adresează celor care își doresc să vadă filme europene și nu au unde. Dar și celor care s-au săturat de filme americane și ar vrea să vadă și altceva, chiar dacă nu au o preferință, poate nu au experiența cinematografiei europene. Nu în ultimul rând celor curioși.

Care este rolul „ambasadorului onorific” al Festivalului?

Ambasadorul onorific a apărut acum 5 ani și primul a fost Cristi Puiu. Era 2006 și Moartea domnului Lăzărescu făcea senzație în România. și în sfârșit filmul românesc făcea din nou senzație printre români. și atunci Festivalul a avut ideea de a se asocia cu Cristi Puiu, pentru a întări prin vocea lui mesajul festivalului. și a devenit un obicei – după Cristi Puiu au urmat Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu, Marian Crișan și acum Radu Jude.
În esență, ambasadorul onorific este un purtător de cuvânt simbolic al festivalului, ne ajută să-l promovăm. și nu în ultimul rând, realizează clipul de prezentare al respectivei ediții.

De ce trebuie târgumureșenii să vină la proiecțiile ce vor avea loc la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”?

În primul rând sperăm să vină pentru că îi interesează filmul european și festivalul e o ocazie să vadă filme care nu apar în cinematografe. Pentru că e o alternativa la filmele de Hollywood. Pentru că e imposibil să nu găsească fiecare măcar un film pe gustul său.


Despre Festivalul Filmului European

Peste 50 de filme europene produse în ultimii doi ani vor anima cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Filmului European. A devenit deja tradiție, luna mai este luna în care cinefilii români au prilejul să se bucure de câteva dintre cele mai importante filme europene ale momentului.
La fel ca în edițiile trecute, filmele care vin la festival sunt “de tot felul”, pentru că acesta își propune să ne deschidă ușa către permanentul dialog dintre cinematografiile naționale europene. Profilul festivalului este din ce în ce mai recognoscibil: o colecție de povești extraordinar de diferite, spuse în stiluri pe cât de variate, pe cât de variată și neașteptată continuă să fie cultura europeană. Colecția de anul acesta este completată cu o selecție din filmele prezentate în edițiile anterioare ale FFE, o “colecție vintage”, care ne oferă șansa să revedem, poate cu alți ochi, unele dintre poveștile care au trecut proba timpului. Al cincilea “ambasador onorific” al Festivalului (după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu și Marian Crișan) este Radu Jude, cineastul care a debutat anul trecut în lungmetraj cu filmul "Cea mai fericită fată din lume". El va realiza clipul de promovare a festivalului și va fi alături de organizatori în derularea acestuia.  Actuala ediție deține deja câteva recorduri: cea mai bogată selecție de filme de până acum acoperă cel mai mare număr de țări participante și călătorește în cel mai mare număr de orașe din România. Program Tîrgu-Mureș

TEATRU 74
Joi 20 mai – Avanpremieră
19:00     Konyec – Gábor Rohonyi / Ungaria / 2006 / 105”™

Casa de Cultură Mihai Eminescu – Tîrgu-Mureș
Vineri 21 mai – Seară de gală
19:30     Tatăl copiilor mei – Mia Hansen-Løve / Franța / 2009 / 112”™


Casa de Cultură Mihai Eminescu – Tîrgu-Mureș
Sâmbătă 22 mai             
16:00     Involuntar – Ruben Östlund / Suedia / 2008 / 98”™
18:00     Mica Moscovă – Waldemar Krzystek / Polonia / 2008 / 114”™
20:00     Alte vremuri – íron Mátyássy / Ungaria / 2009 / 90”™


Casa de Cultură Mihai Eminescu – Tîrgu-Mureș
Duminică 23 mai
16:00     Cameleon – Krisztina Goda / Ungaria / 2008 / 104”™
18:00     Concertul – Radu Mihăileanu / România, Franța / 2009 / 119”™
20:00     Minunata lună august – Miguel Gomes / Portugalia / 2008 / 147”™
 
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]