• Astăzi, 12.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Interviu cu Florin Piersic Jr.

12.11.09 | Opinie RO

Cultura.Inmures.ro în parteneriat cu TEATRU 74 anunță lansarea la Tîrgu-Mureș a cărții “Opere cumplite, volumul unu” de Florin Piersic Jr., apărut la Editura Humanitas. Evenimentul va avea loc luni, 16 noiembrie 2009, ora 19.00, la TEATRU 74 și face parte din proiectul “Conferințele Cetății” inițiat de TEATRU 74 în parteneriat cu Municipiul Tîrgu-Mureș și Cultura.Inmures.ro.



Pentru cine scrie Florin Piersic Jr.?

Nu știu dacă scriu pentru cineva anume dar cel care îmi citește cartea cred că are undeva la 20 de ani, rebel, cu hainele decolorate, fumător, cântă la chitară, citește câte ceva și se îndrăgostește de câte o carte până dă de alta mai ok.


Deși titlul cărții tale conține li "volumul unu", ai declarat că  nu va urma volumul doi...


Foarte multă lume a înțeles că aceasta este doar prima parte din carte, ceea ce este total greșit. Lidia Bodea, directoarea grupului Humanitas, mi-a  spus la momentul în care i-am prezentat varianta mea de titlu că i se pare destul de facil, după lectura cărții însă, a realizat că e nevoie de titlul ăsta. Titlul corect al cărții este „Opere cumplite, volumul unu“. Nu cred că va exista niciodată volumul doi al acestei cărți. Ceea ce nu înseamnă că nu mă atrage ideea de a scrie mai departe.


În schimb, te "roade" ideea scrierii unui roman...


În acest moment sunt tentat de ideea de a scrie un roman însă  îmi dau seama că e o cu totul altceva. Iar scrisul nu este un lucru pe care să îl pot practica permanent. Există zile în care scriu mult, dar și perioade îsăptămâni în care nu mai pot să scriu nimic.


Câtă ficțiune și câtă realitate pură conține cartea “Opere cumplite”?



În cazul unora dintre texte am folosit detalii care sunt inspirate din realitate, pe care le-am trăit.  Asta nu înseamnă că “Opere cumplite” este o carte autobiografică, sau un jurnal. Unele texte din această carte sunt scrise recent, altele acum doi-trei ani. Unele au fost revizuite, altele au fost eliminate complet. Textele pe care nu le-am publicat nicăieri până la apariția acestui volum constituie cam o treime din conținut. Unele texte sunt construite ca monoloage ale unor personaje. Încerc să aduc în fața ochilor imagini puternice, omul din povestire să apară la final în mintea cititorului.


Ce tip de scriitor este Florin Piersic Jr. ?


Mulți categorisesc drept literatură glossy ceea ce scriu eu.  Faptul că am apărut în astfel de publicații mă bucură pentru că ele sunt niște publicații destul de accesibile. Dar cred că înainte de toate sunt doar un actor care și-a lărgit puțin terenul de explorare, un actor în capul căruia încap mai multe gânduri și care nu se mulțumește doar cu statutul de executant. Am tradus niște piese de teatru, ceea ce presupune muncă de adaptare. Deci, nu este mare pasul până la a scrie un scenariu sau niște povești. Mă interesează mai multe zone ale meseriei mele și nu sunt de acord principiul care îți cere să  fii bun doar pe felia ta. Din păcate, la noi, genul acesta de mentalitate îngustează orizonturile oamenilor. 


Exista o diferență între publicul-cititor și publicul-spectator?


În cazul spectatorului de teatru, acesta trebuie să decodifice mai ușor mesajul, iar actorul trebuie să aibă forța necesară pentru ca la el să ajungă mesajul fără a lăsa loc de interpretări. Actorul nu are  voie să fie interpretabil. Ca scriitor e cu totul o altă poveste. Ajunge să deschizi cartea la întâmplare și să te citești o poveste care să te dea peste cap.
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]