• Astăzi, 14.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Digitalizarea trecutului pentru garanția viitorului

19.05.10 | Opinie RO

Se dă ca studiu de caz digitalizarea Bibliotecii Județene Mureș. Mii de cărți dar, mai ales, sute de ziare vechi, parte din istoria județului, riscă să se piardă în negura timpului. și aceasta pentru că timpul nu are milă cu tipăriturile. Soluția logică și simplă pentru salvarea informației din acest patrimoniu este digitalizarea. Mai exact, scanarea materialelor tipărite și arhivarea în format digital. Nimic mai simplu însă pentru aceasta este nevoie de un scaner. Cum poate mass-media mureșeană să facă rost de unul?

Acesta este studiul de caz de la care și-a pornit seminarul specialistul american în media și comunicare David Applefield. Inclus într-un proiect itinerant, organizat de Ambasada SUA la București, seminarul Making Media Matter: Increasing the impact of media products”s-a concentrat asupra consolidării independenței financiare, a responsabilității și rolului presei în România.

Revenind la studiul nostru de caz, David Applefield a reușit, împreună cu reprezentanții presei locale mureșene, să elaboreze o strategie prin care să fie sensibilizată comunitatea locală în vederea obținerii unui scaner pentru Biblioteca Județeană. și aceasta doar prin mijloacele de care dispun mass-media. Nici nu mai contează faptul că o asemenea achiziție pare un chilipir pentru Consiliul Județean Mureș, (instituție de care Biblioteca Județeană aparține). Sau că, pentru o astfel de digitalizare a unei părți de patrimoniu cultural pot fi accesate proiecte de finanțare europeană ce îți oferă pe lângă infrastructură și remunerația pe vreo trei, patru ani, a celor care urmează să realizeze acest proiect. Ori că, o companie privată puternică își poate lega numele de acest demers, făcând astfel un serviciu comunității și făcându-și indirect o reclamă pe care nu ar putea să o obțină pe bani grei în alte condiții.
Contează doar că David Applefield a deschis ochii și mintea presei locale în ceea ce privește puterea acesteia de a se reinventa și de a folosi toate „armele” din dotare, chiar într-o perioadă de criză. Că, după o discuție de câteva ore, ceea ce în mod normal părea o utopie, aproape devine posibil. Nu este vorba neapărat de marketing, publicitate sau vânzări ci, mai degrabă, despre intuiție și creativitate în momentele dificile. Despre puterea de a te reinventa.
După ce am învățat toate acestea, rămâne problema digitalizării Bibliotecii Județene Mureș. Este posibilă punerea în aplicare a strategiei stabilite la seminar? Unii dintre cei prezenți și-au asumat acest lucru. Rămâne de văzut dacă demersul va avea o finalitate. Cert este că altfel, riscăm să ne pierdem istoria. și nu vom fi iertați pentru acest lucru.

Despre David Applefield
Este specialist american în media și comunicare, consultant media și publishing, scriitor, jurnalist freelancer, trainer media, autor al unor lucrări pe teme literare și specialist în strategii de „guerilla marketing” care pune accent pe strategiile care pot ajuta instituțiile de presă scrisă, audio-vizuală și online să crească impactul și viabilitatea comercială a produselro proprii. A fost reprezentant al publicațiilor Financial Times, Herald Tribune și The Economis în Africa unde s-a ocupat de coordonarea activităților de publicitate, marketing și vânzări.

Laurențiu Blaga
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]