• Astăzi, 16.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
03.06.2016
18:00

Amintiri din epoca de școală

ASOCIAȚIA REPLIKA, ASOCIAȚIA A.D.O. (Artă pentru Drepturile Omului) ȘI TEATRUL DE COMEDIE, BUCUREȘTI
prezintă în cadrul turneului IndependNET 2016:

AMINTIRI DIN EPOCA DE ȘCOALĂ
Text: Mihaela Michailov

Distribuție: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Regie: Radu Apostol
Scenografie: Maria Mandea
Coregrafie: Paul Dunca
Muzica: Jak Neumann

Dacă fiecare copil ar putea să spună ce gândește fără să-i fie teamă că greșește, dacă Miorița n-ar fi mereu despre transhumanță, dacă istoria n-ar fi scrisă mereu de cei care au puterea, dacă ipotenuzele, catetele, Horea, Cloșca și Crișan, șesurile și podișurile, dacii și romanii, Ana cu merele ei și Călin file din poveste s-ar întâlni undeva în mințile noastre și-am înțelege de ce le învățăm, atunci poate că școala ar fi despre fiecare dintre noi. Despre poveștile și întrebările noastre care n-au loc în școli în care ce trebuie să-nvățăm ne reprezintă prea puțin. Despre tot ce simțim și tot ce gândim în instituții care ne vor, adesea, cuminți, dresați și supuși.

„Amintiri din epoca de școală” este spectacolul rememorării unor fragmente de istorie personală, unor întâlniri cu noi mici, cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii și profele ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați. Pentru că ne-am uitat la lună în loc să ne uităm la tablă. 

„Amintiri din epoca de școală” este un spectacol profund subiectiv și, în același timp, reflexiv și critic la adresa sistemului de educație din România. Spectacolul pornește de la experiențele din timpul școlii ale creatorilor care, în elaborarea montării, și-au pus următoarele întrebări:

- în ce măsură amintirile și experiențele lor mai sunt valabile astăzi?
- în ce măsură sistemul de predare-învățare mai este la fel de autoritar ca în perioada în care ei au învățat?
- care este rolul elevilor și profesorilor în schimbarea școlii?
cum se implică autorităților în structurarea unor noi modele de școală participativă?

Spectacolul a fost jucat în cadrul FEST-FEDR (Timișoara, 2015), FEST-TEEN (Teatrul Excelsior), în școli și universități.
Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol, FNTi 2015.

-------------------------------------------------------------------------------------
INTRAREA ESTE LIBERĂ.
Rezervări: 0745.193.227.

Mai multe detalii găsiți pe paginia de Facebook a spectacolului.

Sursa foto

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]