• Astăzi, 1.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
17.02.2024
19:00

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș reprezintă România la Zilele Mondiale ale Commediei Dell'Arte

Anul acesta orașul Nancy este Capitala Mondială a Commediei Dell'Arte. Între 21 și 26 februarie 2024, vor avea loc Zilele Mondiale ale Commediei Dell'Arte, la care vor participa universități, companii și trupe de teatru din întreaga lume.

România va fi reprezentată de Universitatea de Arte din Târgu Mureș, care va prezenta spectacolul ”Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula”, scenariul și regia fiind semnate de Bianca Holobuț.

Scenariul "Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula" păstrează tema centrală din Commedia dell'Arte, cea a căsătoriei forțate. Aici, împlinirea dragostei dintre Giulianna și Contele Dracula-Magnifico de Transilvania devine imposibilă din cauza Signorei Pantaleona-Tepes, mama lui Dracula, care reprezintă autoritatea supremă, extrem de abuzivă. Din fericire, cei doi eroi ai noștri se pot baza pe servitorii lor loiali, Arlecchino și Enalena, care vor face tot ce le stă în putință pentru a-i aduce împreună. O suită întreagă de personaje interesante, se vor perinda în fața dumneavoastră - vrăjitoarea specializată în Japonia, alți doctori in vampiri, iar la toate astea se adaugă alte elemente specifice Commediei Dell'Arte (travesti, pantomimă, scrimă, acrobație, canto si dans). Se recurge la orice, pentru a-i aduce pe îndrăgostiți împreună.

Bianca Holobuț a absolvit cursurile de licență și masterat în arta actorului la Universitatea de Arte din Târgu Mureș și de curând și pe cele de doctorat, la aceeași universitate. În 2020 a participat la un stagiu Internațional de Commedia dell'arte, condus de maestrul Carlo Boso la Versailles, iar 2021 a primit o bursă la Academia Internațională de Artele Spectacolului, Versailles. De curând și-a lansat prima carte ” Teatrul Laborator – O metodă și un mod de viață”.

Distribuția spectacolului ”Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula” este formată din studenți ai Anului I – Masterat Arta actorului și studenți ai anului III – Licență Artele Spectacolului - Actorie. Scenografia este semnată de Krisztina Bács, măștile au fost realizate de Andrea Cavarra by ZorbaOfficineCreative, Coregrafia îi aparține Cristinei Iuşan-Olar, pregătirea muzicală a fost condusă de Daniela Neamț şi Sántha Huba József, iar asistent de regie este Dragoş Stoenescu, student al anului III – Licență – Artele spectacolului - Regie.

Înaintea plecării la Nancy, în Franța, publicul poate vedea spectacolul la Teatrul Studio al Universității de Arte din Târgu Mureș în datele de 17 și 18 februarie 2024, de la ora 19:00, iar în 19 februarie 2024, de la ora 13, va avea loc o reprezentație inedita în curtea interioară a universității (str. Koteles Samuel nr.6).

Vă așteptăm.

Sursa:Comunicat de presă

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]