• Astăzi, 2.12.2023
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
11.10.2023
19:00

TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa

la Sala Mare

Scrisă în 1932, piesa „Take, Ianke şi Cadâr“ de Victor Ion Popa a trecut proba timpului şi a devenit unul dintre cele mai populare şi mai montate texte interbelice din literatura dramatică română. Povestea celor trei mici negustori – un român, un evreu şi un turc – a căror tihnă monotonă e tulburată de o dilemă de ordin personal redefineşte relaţiile interetnice şi, în profunzime, cele interumane. Pe fondul tensiunilor sociale globale provocate de fenomenul migraţiei şi a relaţiilor uneori încordate şi alimentate politic dintre minorităţile etnice şi populaţia majoritară, „Take, Ianke şi Cadâr“ formulează întrebări şi propune răspunsuri actuale într-o manieră plină de umor, în care slăbiciunile umane sunt tratate cu o ironică indulgenţă, iar posibilităţile de negociere prin înţelegere reciprocă sunt evidenţiate cu o inteligenţă fină.

Piesa lui Victor Ion Popa va delecta publicul cu prospeţimea farmecului său şi va oferi un nou reper de umanitate într-o societate care prea des se grăbeşte să acuze înainte să încerce să înţeleagă şi poziţia aproapelui său. Dragostea va învinge în cele din urmă? Rămâne de văzut în varianta propusă de Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş.

Din distribuție fac parte actorii Liviu Pancu (Take), Dan Rădulescu (Ianke), Costin Gavază (Cadâr), Cristian Iorga (Ionel), Loredana Dascălu (Ana), Csaba Ciugulitu (Iţic), Cristina Holtzli (Baba Safta) şi Ştefan Mura (Gypsy).

Regia îi aparţine lui Nicu Mihoc, scenografia este realizată de Horaţiu Mihaiu, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Dan Rădulescu a fost distins pentru prestaţia sa cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal din cadrul Festivalului Național de Comedie de la Galaţi în 2022.

Spectacolul are o durată de 2 ore şi 15 minute (cu o pauză de 15 minute) şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Următoarea reprezentaţie va avea loc miercuri, 11 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe https://teatrunational.biletmaster.ro/.../Take-Ianke-si...

Sursa informațiilor despre spectacolul TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa

Sursa foto - TAKE, IANKE ȘI CADÂR de Victor Ion Popa