• Astăzi, 25.02.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

A radnóti kastély

shares
0 comments
545100 Radnóti, Kastély utca

A Kornis-Rákoczi-Bethlen Radnóton épült  épült 1545-ben Bogáti Gáspár által, ma az egyike Erdély  jelenlegi reneszánsz stí­lusú kastélyainak.

Radnótot először 1257-ben emlí­tették dokumentumokban Ranoltu néven. Eleinte egyszerű feudális birtok volt és csak később nyerte el a várossá nevezést.  A helyen, ahol ma a Radnóti kastély áll  jelenlegi formájában az 1545 előtti években egy másik nemesi székhely volt található.  Egykori arculata ismeretlen maradt, mert ezután kerül Bogáti Gáspár birtokába, aki földtől átépí­tteti az épületet.

1583 és 1585 között a vár a tulajdonosa a Kendy Francisc lesz. Ebben az időszakban a házigazda   nyolc hónapon keresztül a genovai Franco Sivori volt, aki szolgál Havasalföld urát, Petru Cercelt szolgálta. 

1608-ban a Báthory  Gábor Kornis Boldizsárnak ajándékozza, köszönetképpen a hatálybalépéskor mutatott támogatásért.

Itt olvashat bővebbenbővebben

[Translate to hu:]
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]