• Astăzi, 25.02.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

A régi Vármegyeház

shares
0 comments
Marosvásárhely, Bolyai utca 5

A Bolyai utca 5 szám alatt álló egykori Vármegyeház „ A Szék Háza” illetve a „A Szolgabí­ró Háza” néven is ismert, mivel eredetileg Marosszék székhelye volt. Azon a telken, ahova épí­tették, 1711-ben még Szalai György háza állt. Mivel a tulajdonost csalással vádolva elí­télték, a ház Marosszék közigazgatása alá kerül.  1744-ben kezdték meg a bőví­tő munkálatokat Dóza Mihály bí­ró felügyelete alatt. 1746 április 13.-án, amikor sor kerül az első székgyűlésre, az épület már majdnem teljesen elkészül. A 19. század folyamán újabb területek vásárolnak, hogy további bőví­tő munkálatokat végezhessenek. A szélső szárnyakat 1824, illetve 1838-ban épí­tették, a hátulsó részt pedig 1842 és 1843 között. Ez utóbbiban voltak a börtöncellák, az emeleten pedig egy nagy gyűlésterem. 
Mivel három különböző időszakban épí­tették, de a földterület miatt is, az épület tervrajza szabálytalan, egyenlőtlen szárú trapéz alakú. Csak egyes részeken van alagsor, földszintből és egy emeletből áll a ház.

Itt olvashat bővebbenbővebben

[Translate to hu:]
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]