• Astăzi, 25.02.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

A Bolyai Lí­ceum épülete

shares
0 comments
Marosvásárhely, Bolyai utca 3, szám
0265 264 300

Az épület jelenlegi formáját több rendbéli épí­tkezés nyomán nyerte el. Ezek 1802-ben kezdődtek el, és a XX. század közepén értek véget.

A vártemplomban 1557-ben megalapí­tott Schola Particula a XVII. században átköltözik a jelenlegi Bolyai utcába. 1718-ban ez az intézmény, a Particula egyesül a sárospataki református kollégiummal (a sárospataki református kollégium diáksága és két tanára az ellenreformáció áldozataként menekül először Gyulafehérvárra, majd Marosvásárhelyre). "Főtanoda" lesz, és Református Kollégium néven szerepel a továbbiakban. Azokat a régi épületeket, amelyekben ez a kollégium működött, nagyrészt lebontották, és az idők során újakkal helyettesí­tették. A Lí­ceum legrégebbi része a Mihail Kogălniceanu utca felőli rész. 1800-ban itt egy romosodó faépület állt, amely bentlakásként szolgált. Ezért 1802-ben elkezdődnek egy olyan új épület munkálatai, amely képes legyen ellenállni az idő viszontagságainak. Schmidt Constantin, Sommer Iaon és Jakabfi Tamás épí­tőmesterek vezetik az épí­tkezést. Az épület eredeti funkciója az volt, hogy bentlakásként működjön, ahogy az a bejárati ajtó fölött ma is látható: Internatus.

Itt olvashat bővebbenbővebben

[Translate to hu:]
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]