• Astăzi, 25.02.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

A hóhér háza (A Pállffy-ház)

shares
0 comments
Marosvásárhely, Bolyai utca 12, szám

A barokk épí­tészeti stí­lus első jelei országunkban a XVII. század második felében mutatkoztak. Marosvásárhelyen e lassú folyamat kezdete első í­zben a Bolyai utca 12 szám alatt levő „Hóhér Házán” látható. Az 1640 körül emelt ház felépí­tése és külső formái egy előrehaladott stádiumot tükröz, ami meghaladja a jellegzetes reneszánsz épí­tészeti stí­lust, az olyanokat, amilyeneket Marosvásárhely legrégebbi épületein, a Köpeczi és a Nagy Szabó házon figyelhetünk meg.

Az épületet Tolnai János bí­ró épí­tette, később pedig, 1885-ben, a Pálffy család vásárolta meg, ahonnan második, ma ismert neve is származik.
A tervrajz négyszögletű, az utca felőli részen négyzet alakú kiugrással, ahol egy kis tornáca is van. A épület három emeletes: alagsor, földszint és egy emelet. Mivel lejtőre épí­tették, az alagsor csak részleges, területe kisebb, mint a földszinté. Az emeleten a tornác minden oldalán egy-egy félkörnyí­lású ablak van. Az épület bejárata a földszinten található, a homlokzat jobb oldalán. A XIX. századi módosí­tások előtt, egy másik bejárat is létezett, mégpedig a tornácon át, amit viszont befalaztak.

Itt olvashat bővebbenbővebben

[Translate to hu:]
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]