• Astăzi, 2.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Interviu cu Alexandra Călinescu

19.02.10 | Dialoguri online RO

„Arta adevarată rămâne oricând o investiție profitabilă”, Alexandra Călinescu

Ce presupune munca unui curator, într-o galerie de artă?

Păi. Definiția unui curator ar fi acea persoană care este responsabilă de colecția unui muzeu sau a unei galerii de artă, îndatoririle sale fiind administrarea și întreținerea colecției aflate în subordinea sa. Munca acestui curator presupune cam tot. Asta însemnând: ideea pentru expoziție, alegerea expozanților din fiecare lunp și a criticului de artă care ține speech-ul la vernisaj, contactarea acestora și propunerea proiectului, stabilirea datei vernisajului, organizarea transportului lucrărilor, panotarea expoziției împreună cu expozanții, promovarea media – în presa scrisă, TV și online, organizarea vernisajului – suportul audio & protocol, împărțirea invitațiilor și a afișelor, uneori designul acestora și menținerea contactului cu artiștii plastici contemporani.


Cum a apărut Galeria KromArt?

Galeria KromArt a apărut datorită unei dorințe comune a Fundației culturale Kromart și a conducerii Mures Mall, mai precis a domnului Alin Zecheru, aceea de a organiza un spațiu de artă contemporană într-un punct de interes public, respectiv un centru comercial. Povestea noastră e relativ recentă, prima expoziție în noul spațiu avand loc în noiembrie 2009.


Ce tip de artă promovează galeria KromArt?

Galeria KromArt promovează artă contemporană, atât artiștii plastici profesioniști consacrați cât și tinerii absolvenți ai universităților de profil, care acum încep acest drum.


Reprezintă un avantaj faptul că Galeria KromArt este situată într-un Mall?


D
esigur, prezența galeriei într-un centru comercial e un avantaj, vizibilitatea e mare și, până la urmă, oamenii intră în Mall pentru a cumpăra, nu? Păi să le oferim și artă atunci. Arta adevarată rămâne oricând o investiție profitabilă.


Ce este „Pepiniera artiștilor”? Este un proiect pe termen lung?


Pepiniera artiștilor e un proiect unic deocamdată, în ceea ce privește Galeria KromArt. În primul rând pentru că a fost conceput ca o acțiune de sensibilizare și sprijin. Inițial a fost gândit ca un eveniment de o seară, ulterior luându-se decizia prelungirii expoziției pe durata unui weekend. Restul evenimentelor găzduite de galeria Kromart durează o lună; chiar acum, pâna în data de 3 martie puteți vizita expoziția personală de pictura a Adinei Mocanu. În concluzie, Pepiniera artiștilor nu este în sine un proiect pe termen lung, dar acest gen de acțiuni vor fi în continuare sprijinite și promovate de către galeria noastră.


Ce îi lipsește mediului plastic mureșean?


Îi lipsește promovarea, clar. Promovarea de către oameni specializați în domeniu. Plasticii mureșene îi lipsesc impresarii, dar asta e un fenomen național până la urmă, nu doar local. În România se poate vorbi despre o piață a articolelor de lux, despre o categorie deloc neglijabilă de oameni care cumpără asemenea obiecte, vizate fiind achizițiile de mașini, bijuterii și haine de lux. Absența interesului pentru obiectele de artă – aflate, în toate societățile stabilizate economic și cultural, în topul investițiilor – spune foarte multe despre societatea din care facem parte. Dar să nu fim pesimiști. Lucrurile se mișcă, încet, dar se mișcă. Există la nivel național inițiative de succes, tinerii intră în forță în lumea managementului artistic. Așadar, unde există voință, există și putință.


Cine va expune anul acesta la KromArt?


Anul acesta veți putea vedea pe simezele Kromart expoziții de o mare diversitate ale artistilor plastici profesioniști de pe cuprinsul întregii țări dar și ale artiștilor români din străinătate. Următorul eveniment care va avea loc în data de 11 aprilie îi va avea printre invitați pe Adrian Chira, Maxim Dumitraș, Mihai Perca și Cristi Târnovan. În 2010 veți avea parte de asemenea și de câteva surprize, galeria Kromart având în plan și altfel de întâlniri, din domeniul artelor spectacolului și filmului. Dar toate la timpul lor! Menținem suspansul.


Despre Galeria KromArt

Apărută la finele anului 2009, Galerie de Artă KromArt s-a impus în peisajul expozițional târgumureșean, ca o galerie orientată spre arta plastică de calitate. De asemenea, printre zonele de interes ale Galeriei KromArt se numără și promovarea tinerilor artiști mureșeni. Curatorul acestei galerii este Alexandra Călinescu.
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]