• Astăzi, 2.05.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Festivalul Internațional Studențesc de Jazz

02.04.10 | Dialoguri online RO

Interviu cu Anamaria Gâlea, organizator
Ce aduce nou editia din acest an a festivalului?
Voi răspunde la această întrebare sintetic, astfel nu voi avea șansa de a rata niciuna dintre noutăți: intrarea gratuită pentru public la spectacolul concurs de la Casa “Eminescu” - astfel publicul tîrgumureșean va avea posibilitatea de a decide dacă va merge mai departe; colaborarea cu clubul Jazz & Blues , unde pe lângă concerte vom avea un fel de “after party“ jazzistic, și anume, jamm sesion, sperăm noi, până în zori; Un workshop de jazz vocal cu Luiza Zan – cadru asociat la Universitatea de Muzică din București – bineînțeles gratuit pentru studenți și elevi pe bază de înscriere prealabilă. Să nu uit de premiile mai multe și cu o valoare mai mare decât anul trecut. O modificare de regulament permite accesul mai multor categorii de tineri la concurs. Dacă anul trecut erau luate în considerare doar prestațiile studenților, anul acesta tinerii cu vârsta de până în 35 de ani, indiferent dacă sunt studenți sau nu, se pot înscrie în festival.

Criza a afectat în vreun fel aceasta ediție a Festivalului?

Da, într-adevăr criza există și se simte în buzunarele fiecăruia fie el stat, persoană privată sau companie... Cu toate astea nu trebuie să te descurajezi , să renunți... Trebuie doar să cauți soluții și una peste alta, anul acesta le-am găsit, în mare parte, prin parteneriate de tip public-privat cu mai multe persoane juridice și instituții care au înțeles că e nevoie de cultură - iar jazz-ul este un fenomen cultural- m-aș lansa într-o afirmație nu tocmai corectă din punct de vedere istoric... ”jazz-ul este muzica cultă a secolului XXI” și fac referire aici mai ales la proiectele crossover, la jazzul modern – și ne sprijină, mai mult decât anul trecut, în număr mai mare. Nu am sa dau aici nume, pentru că, poate, aș omite pe cineva și ar fi unfair dar, cei care sunt interesați pot găsi câțiva dintre partenerii nostri pe site-ul festivalului www.ccsmures.ro/fisjms/ Bineînțeles sunt și oameni despre care “nu se spune”, oameni cărora țin să le mulțumesc din suflet.

Cât de puternică este componenta internațională a festivalului?

 Din ambele perspective, juriu și concurenți, am făcut un pas înainte față de anul trecut, în sensul că dacă anul trecut și-a anunțat participarea o trupă din Cehia care nu a mai ajuns până la urmă la Tg.Mureș datorită dificultăților financiare, anul acesta vor fi la Festivalul Studențesc de Jazz, cu siguranță, concurenți din Republica Moldova și Ungaria... Dar înscrierile sunt deschise până în 10 aprlie și avem semnale și din alte țări. Pe partea de juriu, anul trecut am avut un american, bateristul John Betsch, anul acesta avem doi invitați Chris Dahlgren – tot din Statele Unite și Kosz Szilveszter- pianist maghiar.

Ce nume importante participă în acest an în recital la festival?

Nume importante... În primul rând trebuie să definim puțin conceptul de “nume importante” pentru că este nedrept pentru artiștii mai puțin cunoscuți ca publicul să reacționeze ca la un stimul Pavlovian doar la nume pe care le cunoaște sau la nume care deja au fost implicate în proiecte mari și nu neapărat mari dar sonore. Astfel, numele importante din festivalul organizat de Casa de Cultură a Studenților Tg.Mureș sunt toate! Absolut toate... De la studenții voluntari la participanți, membri ai juriului, finanțatori, parteneri, public. Fiecare este la fel de important pentru că fără aceste “nume importante” festivalul n-ar exista. Totuși am să fac un efort să răspund și în sens convențional la această întrebare: anul acesta festivalul e bazat pe principiul amestecului între vechi și nou , între clasic și modern, traditional -experimental. L-am păstrat pe Mircea Tiberian și suntem onorați că vine pentru a doua oară cu dublă calitate la Tg.Mureș – este primul formator “legal” de jazz din Romania, este un scriitor excelent, un creator de muzică contemporană de improvizație, poate prea puțin apreciat în România, este “omul potrivit” la “locul potrivit” atât în juriu cât și pe scenă. L-am invitat pe Chris Dahlgren care este unul dintre contrabasiștii importanți la nivel mondial la ora actuală. Am dat naștere unui proiect, care va avea și invitați surpriză, între câștigătorul de anul trecut al premiului pentru cel mai bun instrumentist din festivalul nostru, Alexandru Man, și pianistul maghiar Kosz Szilvester și nu în ultimul rând am invitat “extremele” jazz-ului tradițional, adică SNACO DIXIE BAND – un proiect sibian de dixieland născut în anul 2002 și “Bourbon Jazz Unit” - un proiect foarte tânăr , “născut” ca să zic așa din inițiativa UCMIR și a celor de la Exces Music, care are în vedere jazz-ul standard interpretat în maniera pesonală. Prezentatorul festivalului va fi Florian Lungu, un nume foarte important în jazz-ul românesc eu i-as spune, și sper să nu se supere, istoria vie a jazz-ului. 

Programul festivalului cuprinde în afara concursurilor și a recitalurilor și o secțiune de workshop-uri. Despre ce este vorba?

Este vorba, anul acesta, de un experiment: un workshop de jazz vocal susținut de Luiza Zan, desfășurat pe perioada celor două zile de concurs studențesc adică 28 și 29 aprilie. Am lansat aceasta provocare pentru orice tânăr care posedă sau nu cunoștințe muzicale pentru a convinge, pentru a demonstra că jazz-ul este o joacă permanentă la care poți participa atât în calitate de spectator dar și de parte din proiect. știi, lumea jazz-ului este ca un fel de spațiu de joacă în care copii mari, în funcție de experiență, vocabular, mijloace s.a.m.d, se joacă, construiesc castele de nisip și se bucură de timpul pe care îl petrec împreună; la fel ar trebui să fie și workshopul: timp petrecut plăcut împreună cu artista Luiza Zan. 

Există public pentru jazz în Tîrgu-Mureș?

Înca nu mi-am dat seama… Da, există, o parte l-am descoperit la prima ediție, o parte îl vom descoperi la ediția a doua, sper mai mult! și rămâne a treia parte... aceea a publicului ocupat, și aici nu vorbesc despre publicul de jazz neapărat, vorbesc despre publicul de eveniment cultural care datorită agendei “prea încărcate” nu mai are timp pentru dar regreta că nu a participat. Este publicul care ratează … pe acesta aș dori în primul rând să-l redescopăr la Festivalul Internațional Studențesc de Jazz și sunt convinsă că este foarte numeros în Tg.Mureș.

De unde își pot procura spectatorii biletele pentru intrarea la festival și care este valoarea acestora?

Există patru posibilități: www.bilete.ro, Jazz & Blues Club – Str.Sinaia 3, Casa de Cultură a Studenților – str. N.Grigorescu nr.19 la etaj, Traffic House – vis a vis de Casa Căsătoriilor. Prețul biletelor? Abonament adulți ( toate evenimentele) – 25 RON, Abonament studenți/elevi ( toate evenimentele) 15 RON, Preț bilet/eveniment, Adulți 10 RON, Studenți/elevi 5 RON. Biletele sunt limitate ! Si...mai reiau – Intrarea la spectacolele concurs de la Casa “Eminescu” este gratuită penrtu toate categoriile de public. Despre Festivalul Internațional Studențesc de Jazz
În perioada 26-30 aprilie 2010, la Casa de Cultură "Mihai Eminescu" va avea loc Festivalul Internațional Studențesc de Jazz. Organizat de Casa de Cultură a Studenților din Tîrgu-Mureș, Festivalul aduce la Tîrgu-Mureș tineri muzicieni de jazz dar și nume de marcă ale genului.
Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]