• Astăzi, 17.01.2022
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
  • AMPER - Asociația pentru Minți Pertinente
  • POL - Partidul Oamenilor Liberi
09.10.2021
19:00

Villa Dolorosa de Rebekka Kricheldorf (r. Theodor-Cristian Popescu)

la Sala Mare

Nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER 2021

Apreciatul regizor Theodor-Cristian Popescu revine la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu“ cu un spectacol provocator, izvorât din universul lui Cehov şi ancorat în lumea contemporană, care va ridica semne de întrebare, va tulbura spiritele liniştite, le va linişti pe cele tulburate, le va produce delicii estetice tuturor celor cu mintea şi sufletul deschise şi, pe alocuri, îi va face să (şi) râdă amar.

Via Dolorosa (Calea durerii în latină) sau, pe românește, Drumul Crucii, este ultimul traseu pe care l-a străbătut Iisus, în drum spre moarte, cărându-și crucea ca să spele păcatele omenirii.

În spectacolul propus de regizorul Theodor-Cristian Popescu, bazat pe textul scris de Rebekka Kricheldorf, Via Dolorosa devine Villa Dolorosa, drumul patimilor devine un cămin aflat în plin proces de degradare, iar cele trei surori ale lui Cehov – Irina, Mașa și Olga – sunt trei femei ale timpurilor noastre. Irina își aniversează de trei ori ziua de naștere, iar evenimentele accentuează de fiecare dată drama care pune stăpânire pe viețile surorilor și la care contribuie conflicte generate de probleme financiare, lipsă de sens, blazare, datorii, angoasă și disperare.

Zilele de naștere ar trebui să devină zile de renaștere, însă personajele par incapabile să își depășească limitele. Sau există, totuși, o speranță ascunsă?

„Însingurare, distanțare, letargie.
Până să se exteriorizeze într-o pandemie, ele iau deja forma unor blocaje interioare.
Totul e posibil, dar totul e și foarte plictisitor. De unde ezitarea, blocajul, lipsa dorinței la trei surori frumoase, cu nume cehoviene .
Un omagiu indirect lui Harag (montarea acestuia pe un text de Cehov rămâne cel mai faimos moment al acestui teatru) și lui Cehov însuși, deci teatrului ca artă a apropierii, a cunoașterii. Teatrului de/ca artă.
A noastră ca ființe sociale, distanțate social.“

Theodor-Cristian Popescu

VILLA DOLOROSA
de Rebekka Kricheldorf

Distribuţie:

Georgiana Ghergu – Irina
Steliana Bălăcianu – Olga
Loredana Dascălu – Maşa
Ale Ţifrea – Janine
Luchian Pantea – Andrei
Theo Marton – Georg

Regia: Theodor-Cristian Popescu

Scenografia: Irina Moscu

Sound designer: Andrei Raicu

Light designer: Cristian-Gabriel Niculescu

Regizor tehnic: Stelian Chiţacu

Sufleur: Laura Moldovan

Traducător: Ciprian Marinescu

Reprezentaţia va avea loc sâmbătă, 9 octombrie, ora 19.00, la Sala Mare.

Spectacolul va fi supratitrat în limba maghiară.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe https://teatrunational.biletmaster.ro/.../Villa-Dolorosa

Biletele în variantă fizică pot fi procurate de la Casieria Teatrului de luni până vineri, între orele 9.00 – 19.00. Totodată, casieria va fi deschisă cu o oră înaintea reprezentaţiei.

Sursa

Sursa foto