• Astăzi, 28.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Care este prețul păcii?

24.03.23 | Opinie RO

 

 

 

Klaus Dodds, Războaie de graniță. Conflicte care ne definesc viitorul, Traducere din limba engleză Irina Pricop, Colecția Kronika, Editura Litera, 2022

 

Până la cartea Războaie de graniță. Conflicte care ne definesc viitorul nu m-am gândit niciodată  atât de profund la ce înseamnă o graniță, la disputele vizavi de o graniță, sau la aspecte precum granițe greu de trasat, sau dacă nu cumva aproape imposibil. Dar mi-a făcut bine să las deoparte beletristica pentru un timp și să stau față în față cu un subiect deloc confortabil, războiul. Este greu de abordat cu atât mai mult cu cât daunele emoționale și pierderile umane în timpul armelor sunt dificil de estimat, dificil de cuprins, dificil de admis și dificil de receptat.

Klaus Dodds este autorul cărții Războaie de graniță. Conflicte care ne definesc viitorul și avem șansa să o citim în limba română grație traducătoarei excepționale Irina Pricop și editurii Litera care a publicat ediția de față, în anul 2022. Cartea este structurată în 9 capitole după cum urmează: Granițele contează; Granițe în mișcare; Granițe acvatice; Granițe pe cale de dispariție; Ținuturi ale nimănui; Granițe nerecunoscute; Granițe inteligente; Dincolo de această lume; Granițe virale. Despre efectele încălzirii globale și despre ce se petrece atunci când ghețarii se topesc, apele cresc și limitele se șterg, sau sunt aproape imposibil de trasat, despre securitatea granițelor și despre sumele uriașe investite în securitate și despre multe altele scrie Dodds. Îmi pare că merge pe mai multe fire narative deodată și că retorica sa este susținută perfect de munca de cercetare pe care nu putem să nu o evidențiem în acest caz.

Dodds va oferi nume de țări, orașe, date fixe, va face pronosticuri, va aborda o atitudine geopolitică de prevenție în cadrul acestei lucrări. Este și un fel de a pune problema că Terra se află în fiecare secundă în pericol dacă nu suntem atenți la resurse și la felul în care le gestionăm. Războaiele nu sunt decât căi de a polua puternic și de a grăbi procesul de încălzire globală. Ideea principală a războiului este de a se obține în urma disputei extinderea teritorială și totodată obținerea de noi resurse. Harta lumii este vastă și autorul are puterea de a ne plimba peste tot pe unde au fost vreodată conflicte de la căderea Zidului Berlinului și până la marile pandemii.

Recomand această carte tuturor celor interesați de felul în care funcționează relațiile internaționale și mai ales celor interesați să afle cam care este prețul păcii. Abuzul de putere, sau neajunsurile uneori creează probleme puternice și impactante. O graniță disputată va însemna o pierdere pe plan mondial. O graniță protejată și dotată cu sisteme de securitate de înalt nivel, poate, va face mai ușoară apărarea în caz de conflict. Dar mai sunt și războaie care nu se văd, doar se simt. Noi știm foarte bine asta. Viitorul depinde de felul în care vom ști să ne setăm prioritățile și să stopăm conflictele.

Gabriela Feceoru

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]