• Astăzi, 19.01.2021
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
  • AMPER - Asociația pentru Minți Pertinente
  • POL - Partidul Oamenilor Liberi

Colecționarul de vise prăfuite

Îl cheamă Victor Astafei, are 25 de ani și majoritatea oamenilor îl cunosc drept atacantul de la FCM. Când vorbește despre el însuși, se descrie ca fiind un băiat „foarte simplu”, care nu iese în evidență; „sunt altfel, să nu zic altfel” apare până și pe tricoul cu care doarme noaptea.   

 

Deși are toate calitățile unui sportiv desăvârșit, fiind unul dintre cei mai bine cotați jucători ai echipei din Mureș în prezent, tânărul pare un caz singular în peisajul fotbalistic actual - prin latura sa artistică, mai puțin cunoscută. „Colecționar de vise prăfuite”, așa cum el însuși își spune, Victor scrie pe blogul personal, cochetează cu poezia și este pasionat de filosofie. Totul a început odată cu poveștile născocite pe moment, spuse nepoatei sale înainte de culcare. Încă din copilărie obișnuia să analizeze atent lucrurile din jurul său, studiind îndelung și „scriind cu mintea” impresiile care prindeau contur în imaginația lui, văzând în lucruri banale „total altceva”, după cum el însuși mărturisește.  

 

„Normalitatea a devenit ceva rar, superficialitatea și falșii eroi sunt la modă” 

 

Cel mai sensibil jucător din vestiar, pentru care nimic în lume nu este întâmplător, scrie despre tot ceea ce îi ocupă gândurile, mai puțin despre fotbal, pe care nu îl consideră „mai important decât viața în sine”, după cum declara într-un interviu acordat pentru Adevărul de Cluj în 2010. Nu își propune în mod deliberat un subiect, nu scrie după o rețetă anume, ci sub impulsul gândurilor spontane, inspirându-se din lucrurile mai puțin pozitive pe care le observă în jurul său. „Normalitatea la noi a devenit ceva rar, superficialitatea și falșii eroi sunt la modă”, constată sportivul, motiv pentru care îi place să găsească în orice lucru rău ceva pozitiv. Fie că e vorba despre fericire sau dragoste, știe să aprecieze cu adevărat tot ceea ce îl înconjoară, din majoritatea textelor sale reieșind un optimism molipsitor, dublat de o poftă de viață incredibilă. 

 

De ce blog și nu jurnal? După o tentativă scurtă de a ține un jurnal, Victor a ajuns la concluzia că blogul îi oferă ocazia de a scrie exact ceea ce este, de a se scrie pe sine, de a fi cât mai sincer cu putință față de sine însuși, observând că, dacă sunt înțelese cum trebuie, „cuvintele scrise sau spuse pot face mult bine”.

 

Tânărul scrie cel mai ușor în autocar, în drum spre următorul meci, însă inspirația, în cazul său, nu ține cont de condiționalul de loc: „Scriu oriunde am inspirație, pot să scriu zilnic și să am și momente când trec luni și nu scriu nimic”. Cititul îl preocupă în mod deosebit în ultima vreme; de doi ani a început să colecționeze din ce în ce mai multe cărți, ultima citită fiind „Blink”, de Malcolm Gladwell, o carte despre luarea deciziilor bune în cel mai scurt timp.    

 

„Fotbalul și scrisul sunt două lucruri total diferite și niciodată nu se supără unul pe altul”

 

Când vine vorba despre cele două activități care îi ocupă o bună parte din timp, târgumureșeanul delimitează clar lucrurile: acestea „nu prea au nimic în comun și nu cred că au de ce să se împace în vreun fel”. În ciuda acestui fapt, ambele îl pasionează fără ca una să intervină în detrimentul celeilalte, fotbalul și scrisul fiind „două lucruri total diferite” și care „niciodată nu se supără unul pe altul”. Conștient de tiparele în care fotbaliștii sunt adesea încadrați, sportivul preferă să treacă cu vederea peste astfel de mentalități stereotipice, alegând să își concentreze energia asupra dezvoltării sale viitoare, atât pe plan profesional, cât și personal.  

 

„Potențialul psihic, antrenor de fericire”, „De la povești, la colorat dorințe” sau „Sinonimele unui vis” sunt doar câteva din titlurile ce apar pe blogul său și care îi fac pe majoritatea celor ce le citesc să ridice din sprâncene când află că autorul lor este un fotbalist, întrucât literatura și scrisul nu sunt tocmai un hobby pentru sportivul obișnuit. „Serios?!” este reacția cea mai frecventă. Ceea ce nu vine decât să confirme faptul că, dacă superficialitatea și falșii eroi sunt la modă, nici cu prejudecățile nu stăm rău. Blogul personal al lui Victor Astafei poate fi urmărit la adresa: astafeivictor21.wordpress.com

 

Andreea Pop

Iuliana Radu