• Astăzi, 20.01.2021
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
  • AMPER - Asociația pentru Minți Pertinente
  • POL - Partidul Oamenilor Liberi

Cami Cuibuș - teatru, desen, animație

Cami Cuibuș are 22 de ani și este studentă în anul III la Universitatea de Arte din Tîrgu-Mures, specializarea regie, artele spectacolului. Părinții ei voiau să scoată din ea o ingineră și au convins-o să urmeze un liceu cu profil real. Cami însă își petrecea mai toate orele de matematică și informatică citind iar nopțile cânta la chitară. Weekend-urile erau rezervate repetițiilor cu trupa Amberskin. Pasiunea pentru muzică o are demult, încă de la 10 ani de când a început să ia ore de chitară, dar fiindcă planul era să ajungă ingineră, liceul de artă ieșea din discuție. Prin urmare, își împărțea puținul timp care îi rămânea după ce își termina temele la matematică între a cânta, a citi, și mai ales, a se uita la filme. Într-o zi s-a gândit: cum ar fi dacă în loc de matematică, aș putea face toată ziua ce-mi place? E oare posibil? și așa a ajuns la Universitatea de Arte. Iată ce ne mărturisește Cami:

 

"Era anul în care s-a introdus specializarea regie la nivel de licență și a fost o binecuvântare pentru mine. Dintr-o dată aveam timp nu doar pentru citit, dar si pentru scris. Astfel, in 2010, am scris prima mea piesă de teatru, care a luat locul I la un concurs național de creație, Inspired – Dramaturgy.  Piesa, cu titlul „Ne vei lipsi, Phoebe”, a avut un spectacol lectură la Cărturești si a fost pusă în scenă la Teatrul Podul din București. Am participat la Tabăra Internațională de Scriere Dramatică, care i-a avut ca tutori pe Brian Dykstra, actor si dramaturg la Teatrul Lark din New York si Ken Urban, profesor la Universitatea Harvard." În același timp a început înregistrările pentru primul lor album în studioul Reea Red Room. A început să compună muzică pentru piesele regizate de ea la clasă, iar pe lângă asta a descoperit o nouă pasiune: artele plastice. Orele de scenografie i-au trezit interesul pentru formă și culoare și au ajutat-o să-și descopere aptitudinile pentru desen și ulterior pentru animație. Prima ei animație a luat premiul special al publicului la concursul de scurtmetraje organizat de  Brand Film Festival în competiția Dove Men+Care, în București, Cluj, Brașov, Iași, Sibiu și Timișoara:

 

creator.iqads.ro/dovemen/creatie/830/mai_bine_in_pielea_ta.html

 

Cami studiază teatrul dar iubește la fel de mult filmul și animația. Acum lucrează la serialul de animație Luzării de pe Electrolizei, o adevărată șansă pentru ea. A-ți găsi de lucru ca grafician este foarte greu. și ca regizor de teatru este extrem de dificil să-ți găsești de lucru, joburile se ivesc rar în comparație cu numărul absolvenților. Acesta era un lucru neliniștitor atât pentru familia ei cât și pentru ea. Acum însă are ocazia de a face ce-i place și de a căpăta experiență si dorește să-și continue studiile în acest domeniu. Acum  lucrează atât la piesa pentru licență, cât și la propriul proiect de animație, care va fi realizat în întregime de ea, începând de la concept, personaje, scenariu, regie, muzică și montaj.