• Astăzi, 19.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Muzeul de științe ale Naturii

Muzeul de științe Naturale este amenajat într-o clădire construită între 1890 și 1893, în stil neoclasic. Inițial, în acest edificiu a funcționat Muzeul Secuiesc al Meseriilor, iar mai apoi Muzeul Județean Mureș cu secția de istorie și arheologie. Originile unei colecții de „istorie naturală” la Tîrgu-Mureș se situează în jurul anilor '20, când Aurel Filimon pune bazele unui muzeu care cuprindea, pe lângă piese arheologice și etnografice, și o serie de materiale paleontologice, mineralogice, botanice și zoologice. Întreține relații de schimb cu diferiți colecționari din străinătate, astfel încât va ajunge să dețină exemplare de insecte și fluturi exotici de o rară frumusețe. În 1934 organizează la Palatul Culturii, în sala de lectura a bibliotecii, o expoziție bazată pe colecțiile sale. În 1939, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, cele zece mii de piese ale colecției lui Filimon sunt pe cale să se constituie într-un muzeu de științe naturale. Din cauza situației politice este însă nevoit să se refugieze la București, iar proiectul nu va mai fi dus la bun sfârșit. Actuala expoziție permanentă a fost deschisă pentru public în anul 1988 și reprezintă o selecție din totalul de 70.000 de piese păstrate în condiții speciale în depozitele muzeului. Este organizată pe diferite secțiuni: minerale și roci, paleontologie, flora și fauna județului Mureș, protejarea mediului înconjurător, plante medicinale și păsări rare. Modul de expunere se bazează pe principii ecologice și variază în funcție de tipul exponatelor. Sunt prezentate rețele și piramide trofice, vitrine cu flori de mină sau esențe lemnoase, fosile de animale, genuri și specii de insecte etc. De asemenea, există panouri explicative cum ar fi cel cu migrația păsărilor. Muzeul deține o dioramă de mari dimensiuni în care sunt prezentate publicului patru ecosisteme naturale în cele patru anotimpuri: lacul de câmpie cu păsările specifice, o zonă din Câmpia Transilvaniei, o pădure de foioase și o pădure de conifere. Cea mai spectaculoasă piesă expusă este trofeul de cerb carpatin, unul dintre cele mai frumoase exemplare din lume.

 

Bibliografie:

Aurelia Veronica Filimon, Consacrare și destin în vol. Aurel Filimon – consacrare și destin,  volum editat de Biblioteca Județeană Mureș și Fundația Culturală "Vasile Netea", Tîrgu-Mureș, 2001, pp. 20-40.

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]