• Astăzi, 19.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Sediul Asociației Măcelarilor

Breasla măcelarilor se numără printre cele mai vechi astfel de organizații meșteșugărești din Tîrgu-Mureș. Primul document care face referire la aceasta este o diplomă dată de principele Ladislau Banfy în anul 1493, prin care i se  recunosc privilegiile. Rolul pe care breasla măcelarilor l-a avut în evoluția orașului a fost destul de mare. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, membrii acesteia au contribuit la ridicarea Cetății Medievale prin construirea unui bastion, urmând ca ulterior să se implice și în apărarea ei. În anul 1876 un număr foarte mare de clădiri din centrul orașului au fost distruse de un puternic incendiu astfel că, după această dată va începe o intensă campanie de construire a unor edificii noi. În acest context se va ridica și sediul Asociației Măcelarilor din Piața Trandafirilor nr.13. Clădirea a fost realizată în anul 1888 de meșterul constructor Soós Pál după planurile arhitectului Nagy Győző. Are forma literei „U”, cu un corp central și aripa stângă etajate. La parter se afla măcelăria și magazinul de cărnuri, iar la etaj diferite săli și anexe. Stilul arhitectural adoptat este neoclasicismul, vizibil mai ales în cazul fațadei. Principiul simetriei și al formelor echilibrate, fără excese în ceea ce privește decorațiunile a fost aplicat cu succes la această construcție. Fațada este împărțită în trei registre verticale: axa centrală, aflată într-un ușor rezalit și cele două părți laterale, identice. Pe axa centrală, la parter, se află deschiderea semicirculară a gangului prin care se ajungea în curtea interioară. Intrarea este flancată de două coloane dorice, angajate. În corespondența acestora, la etaj, se află două coloane  cu capiteluri compozite. Fereastra centrală este de formă dreptunghiulară și are un ancadrament elaborat conceput, în ceea ce privește decorațiunile. Este încadrată de două coloane ionice care susțin un fronton arcuit, decorat cu un mascheron. Frontonul triunghiular de la nivelul acoperișului conține inscripția cu anul în care a fost construită clădirea. Părțile laterale au, atât la parter cât și la etaj, câte trei deschideri semicirculare. Cele de la parter sunt simple, având ca element decorativ doar cheia de arc. În schimb, cele de la etaj sunt plasate într-un cadru mult mai ornamental, alcătuit din panouri sculptate în relief, coloane ionice și frize formate din baluștri adosați zidului. Frontonul arcuit care încoronează fereastra centrală se repetă și în cazul celor laterale.

 

Bibliografie:

Ioan Eugen Man- Considerații privind evoluția urbană în perioada de trecere spre orașul modern, în  vol. „Tîrgu-Mureș, oraș al artelor”, volum editat de Primăria municipiului Tîrgu-Mureș în colaborare cu revista "Vatra", pp. 58-59.

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]