• Astăzi, 28.07.2017
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
  • AMPER - Asociația pentru Minți Pertinente
  • POL - Partidul Oamenilor Liberi

Prefctura Veche

Tîrgu-Mureș, str.Bolyai nr.5

Situat în strada Bolyai la numărul 5, fostul sediu al Prefecturii mai este cunoscut și sub denumirea de „Casa Scaunului” sau „Casa Pretorului”, deoarece inițial a servit drept reședință a fostului Scaun Mureș. Pe terenul unde este amplasată această clădire, exista în anul 1711 o casă aparținând lui Szalai György. Din cauza condamnării pentru trădare a proprietarului, casa va fi confiscată și va trece în administrația Scaunului Mureș. În anul 1744, încep lucrările pentru extinderea clădirii sub supravegherea judelui Dóza Mihai. La data de 13 aprilie 1746 clădirea este în mare parte terminată, acum având loc prima adunare scăunală. Pe parcursul secolului al XIX-lea vor fi achiziționate terenurile învecinate, astfel încât să se poată recurge la o extindere a construcției. Aripile laterale vor fi ridicate între anii 1824 și 1838, iar latura din spate, între 1842 și 1843. Aceasta cuprindea la parter celulele închisorii, iar la etaj o sală mare de adunări.

Fiind construită în trei etape diferite, dar și din cauza parcelei de teren, planul clădirii este neregulat, de formă trapezoidală cu laturile inegale. Elevația se compune din parter și etaj, având zone de subsol doar parțial. Sistemul de acoperire al încăperilor de la subsol este o dovadă a structurilor de tip baroc care s-au folosit.

Accesul dinspre stradă în curtea interioară se face printr-un gang cu o deschidere semicirculară largă. Portalul este marcat de un ancadrament din tencuială de culoare diferită de cea a zidului, la fel ca și ancadramentele ferestrelor. Din gangul intrării se face legătura atât cu încăperile parterului, cât și cu cele ale etajului. La parter, pe latura mai veche a clădirii, încăperile sunt dispuse pe două șiruri. Acest lucru se datorează existenței unui coridor deschis cu trei arcade care a fost zidit ulterior.

Accesul la etaj se face pe două scări, una aflată în gangul de la intrare, iar a doua pe latura nordică, la ea ajungându-se direct din curtea interioară. La etaj există un coridor deschis spre curte, având șase arcade semicirculare sprijinite pe stâlpi masivi. Încăperile etajului sunt mai spațioase decât cele ale parterului și au ca formă de acoperire tavanul.
În prezent, clădirea găzduiește ateliere artiștilor plastici din Tîrgu-Mureș.

Bibliografie:
Ioan Eugen Man, Tîrgu-Mureș, istorie urbană de la începuturi până în 1850, Tîrgu-Mureș, Ed. Nico, 2006, pp. 224-226.