• Astăzi, 28.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Biserica din Cornești

Prima biserică ortodoxă de piatră din Sighișoara, cunoscută sub denumirea de Biserica din Cornești, a fost construită începând cu anul 1788 și până în anul 1797. Înainte de ridicarea acesteia, românii ortodocși din zona Sighișoarei participau la slujbele religioase din șapartoc, unde se afla și sediul protopopiatului. În anul 1778, preotul ștefan Balaș a inițiat construirea unei capele care să-i deservească pe credincioșii de aici. Aceasta construcție a fost primul pas spre edificarea unui lăcaș de cult în adevăratul sens al cuvântului. Numele ctitorului, ștefan Băllas, apare în inscripția aflată deasupra intrării principale. În anul 1822, noua biserică a fost sfințită de către episcopul Moga sub hramul “Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Destul de redusă ca dimensiuni, biserica prezintă în schimb forme arhitecturale armonioase și bine proporționate. Planul este de tip treflat cu două abside laterale de dimensiuni mai mici și cu absida altarului mai amplă. Pe latura vestică se află turnul-clopotniță, în partea inferioară a acestuia fiind și principala intrare în biserică. Cea de-a doua intrare se află pe latura nordică.   În interior spațiul este compartimentat în pridvor (corespunde turnului), pronaos (aflat sub tribună și nedelimitat în mod evident de restul navei principale), naos și altar. Bolta semicirculară este întreruptă de penetrații careTot în interior se remarcă amvonul poligonal din piatră profilată.

 Actuala pictură din interior a fost realizată în stil neobizantin de artistul Veniamin Precup, între 1983 și 1984. Iconostasul este de asemenea de dată mai recentă, fiind realizat în anul 1997.

 

Bibliografie:

 

Gheorghe Baltag, Sighișoara, Ed. Nereamia Napocae, Cristian Matos, Cluj-Napoca, 2004.

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]