• Astăzi, 19.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Biserica Evanghelică

Este cea mai veche biserică din Reghin, construită în stil gotic începând cu anul 1330, din fondurile magistrului Thomas, după cum atestă inscripția în latină de pe peretele nordic al corului: “Anno Domini MCCCXXX construitur domus Marie tempore Nicolai plebani cum rebus magistri Thome patroni ecclesie”.

 

Biserica are un plan bazilical cu trei nave, un altar poligonal și un turn cu înălțimea de 47 metri, aflat în continuarea navei centrale. Cele patru turnulețe de pe colțuri sunt dovada dreptului de judecată pe care orașul Reghin îl dobândește în 1551. Corul, boltit pe ogive, precum și nava laterală sudică, poartă amprenta fazei gotice de construcție.  De asemenea, o consolă ornamentală de mari dimensiuni menită să susțină scara spiralică de acces la balcon și tabernacolul din cor sunt detalii arhitecturale care s-au păstrat din prima fază de construcție. Un alt element valoros din punct de vedere artistic, aflat pe latura sud- estică a bisericii, este ancadramentul în arc frânt al unei ferestre gotice timpurii decorată cu figurile sculptate ale ctitorilor. Se pare că această fereastră a aparținut inițial registrului superior al navei principale. În anul 1630 pe latura sud-vestică este adăugată o capelă laterală, avându-l ca protector pe Sf. Laurențiu. Aici se găsește un relief exterior cu reprezentarea sfântului, care provine probabil de la o altă capelă mai veche. Ipoteza construirii acestei capele după trecerea comunității reghinene la Reformă este contestă, unii specialiști susținând datarea ei în secolul al XV-lea. În anul 1708 un incendiu de proporții provoacă distrugeri semnificative bisericii. Refacerile din anul 1778 au adus cu sine introducerea unor elemente arhitecturale în stil baroc, cum ar fi bolta navei principale de tip boemian. Tot acum, una din navele laterale va fi înălțată, primind două rânduri de galerii. Clopotele din turn au fost realizate în anii 1755 și 1770 de meșterul Samuel Kroner din Reghin. Forma actuală a rezultat în urma a două importante restaurări, din perioadele 1927-1930 și 1959-1961.

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]