• Astăzi, 19.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Biserica de Lemn din Mura Mare

Biserica “Sfântul Nicolae” din Mura Mare datează probabil de la mijlocul secolului al XVIII. Această supoziție se bazează pe faptul că în anul 1733 localitatea Mura Mare ( Nagy- Szederjes), apare consemnată în conscripția lui Clain ca sat fără biserică românească, iar în conscripția din anii 1760-1762 se precizează existența unei biserici de lemn. O altă teorie, bazată de această dată pe tradiția locului,  vorbește despre aducerea bisericuței din satul Comori în anul 1817. Existența unei inscripții cu acest an pe ancadramentul ușii nu confirmă în mod necesar această datare, anul 1817 fiind mai degrabă data la care au fost refăcute unele părți. Ceea ce a mai rămas astăzi în picioare din biserica de lemn din Mura Mare nu permite o observație obiectivă asupra structurii arhitecturale. Studiile de specialitate vorbesc însă despre un plan simplu, dreptunghiular, cu o absidă poligonală în cinci laturi și un pridvor închis pe trei laturi, aflat în partea vestică. De asemenea există urme de pictură datând din secolul al XVIII-lea, autorul fiind Toader Popovici Zugravul. Până în a doua jumătate a secolului XX, bisericuța de lemn din Mura Mare nu a fost luată în seamă de literatură de specialitate. Lista monumentelor istorice din anul 1955 nu o amintește, la fel cum a fost omisă și de inventarierile realizate în anii 1962-1965. Astăzi, biserica este în stare avansată de degradare  și se numără printre numeroasele biserici de lemn din județul Mureș aflate în pericol de dispariție.

 

Bibliografie:

Ioan Eugen Man, Biserici de lemn din județul Mureș, monumente de artă populară românească, Ed. Reîntregirea, 2004, pp. 165-166.

 

>>vezi filmul Biserici care se dărâmă

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]