• Astăzi, 28.03.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Biserica din Cuștelnic

Legat de data construirii bisericuței ortodoxe „Sfântu Petru” din Cuștelnic există mai multe ipoteze bazate fie pe date oficiale, fie pe tradiția păstrată pe cale orală. Conscripția lui Clain atestă existența lăcașului încă din anul 1730.  In anul 1750, Petru Pavel Aron efectuează o noua conscripție unde apare existența a 240 de greco-catolici în satul Cuștelnic care aveau în folosință și o biserică. Tradiția vorbește însă despre construirea ei  în anul 1751. Inscripția aflată deasupra intrării în naos vorbește despre meșterul Petru Moraru ca fiind cel care a ridicat lăcașul de cult. Despre materialele de construcție se spune ca ar proveni de la o biserica mai veche aflată pe dealul de la marginea satului și de la o alta, adusă de cu plutele pe Mureș de la Deda. Biserica este modestă ca dimensiuni, fără clopotniță și pridvor. Se încadrează în tipologia bisericilor cu o singură navă, altar decroșat în cinci laturi și pronaos în trei laturi. Forma de acoperire este bolta semicilindrica, unitară deasupra naosului și pronaosului, acestea fiind separate printr-un primez. Decorațiunile exterioare fac din această bisericuță o adevărată bijuterie a arhitecturii ecleziastice de lemn din județul Mureș. Ancadramentele intrărilor au forma găurii cheii, foarte rar întâlnită. Lemnul ancadramentelor este decorat prin cioplire cu rozete deasupra cărora se află sculptat pomul vieții. Pictura interioară, destul de prost păstrată a fost realizată  în două etape: 1756 de meșterul zugrav Iacov și 1786 când popa Nicolae completează pictura din naos și tâmpla desfășurată pe două frize. În pronaos se află însemnare care menționează și un alt nume de pictor: Vasile, pe care în opinia lui Ioan Eugen Man nu poate să fie decât Bon Vasile care în anul 1789 decora împreună cu Toader Zugrav biserica din Subpădure, iar în 1814 Biserica de Lemn din Tîrgu-Mureș. Diversele modificări ale aspectului inițial, rezultat al unor intervenții de restaurare au fost aduse la forma inițială cu ocazia restaurărilor din 1967. La momentul actual acoperișul din șiță se află într-o avansată stare de degradare, punând în pericol monumentul și necesitând reparații imediate.

 

Bibliografie:

Ioan Eugen Man, Biserici de lemn din județul Mureș, monumente de artă populară românească, Ed. Reîntregirea, 2004, pp. 165-166.

 

vezi filmul Biserici care se dărâmă

 

Autor: Maria Orosan-Telea

 

 

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]