• Astăzi, 27.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production
02.09.2023
11:00

Noaptea Muzeelor la Sate- Căsuța-muzeu și colecția etnografică „Boiu – Tradiții și Obiceiuri”

Scurtă descriere a evenimentului: 

Căsuța-muzeu și colecția etnografică „Boiu – Tradiții și Obiceiuri” au fost inaugurate în 2022.

Colecția include mobilier, obiecte personale, fotografii, carte veche, veselă, țesături, ustensile (complete și funcționale) din meșteșugul țesutului cânepii, unelte de uz casnic, costume românești și maghiare femeiești și bărbătești de vară și de iarnă, icoane vechi, țesături, piese de costume pe care le-am primit ca donație, dar și sub formă de împrumut spre a fi expuse, de la consătenii noștri.

Toate sunt prezentate sub forma unei gospodării țărănești locuite din perioada interbelică, într-o căsuță construită și reparată prin tehnici tradiționale (bulgănit, lipitură cu pământ, balegă și paie), văruită și amenajată cu elementele colecției.

Muzeul a găzduit deja două expoziții și două spectacole de muzică populară cu copiii din sat, precum și o reprezentație de teatru pentru copii.

De Noaptea Muzeelor la Sate, ghidul va însoți grupurile în vizita gospodăriei prezentând modul de trai al țăranilor transilvăneni din perioada interbelică și elemente din portul popular românesc și maghiar local.

Copiii din sat prezintă momente artistice cu cântece și joc în limbile comunității pe care o reprezintă.

Grupurile vor fi formate din maximum 12 persoane per vizită.

Vizita durează între 20 și 30 de minute.

Se asigură ghidaj în română, engleză și franceză.

Nu se percepe taxă de intrare, dar se pot lăsa donații și se pot cumpăra mici semne de carte cusute de mână, ceaiuri, unguente și tincturi din plante medicinale, siropuri, miere de albine și dulcețuri – banii astfel strânși urmând a fi folosiți pentru repararea bucătăriei de vară a căsuței, pentru a intra ulterior în circuitul de vizitare. 

Biserica Ortodoxă din Boiu

Vizitatorii sunt preluați de către un ghid însoțitor până la Biserica Ortodoxă din Boiu, singura biserică ortodoxă înclinată din lume.

Biserica a fost edificată între anii 1881 și 1884, poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a fost construită după planul arhitectului Paul Erest, în timpul păstoririi preotului Ilie Ioanovici. Materialele de construcție au fost procurate de săteni cu clacă (zile muncă neplătite) la groful vremii. Contextul construcției sale este unul deosebit de dificil. Trecuseră 33 de ani de la abolirea iobăgiei în 1848, și 10 ani de la inundația catastrofală din 1 mai 1870, când satul a suferit grele pierderi de vieți omenești.

Biserica de astăzi este monumentală și încăpătoare, în formă de navă. Temelia este din lespezi de gresie și piatră extrasă din zonă, iar zidurile sunt din cărămidă produsă local. Construcția are 30 m lungime și 10 m lățime, cu două intrări, iar turnul atinge o înălțime de 25 m și găzduiește ceasul de tip săsesc. Pictura este de tip tempera, în stil autentic ortodox transilvănean și va fi prezentată de către ghid vizitatorilor.

Din cauza tasării terenului pe care este construită, biserica este în prezent înclinată spre sud cu cca 5 grade, fără a pune în pericol funcționalitatea sa, dar conferindu-i originalitate.

Balconul sau podul bisericii este vizitabil, găzduind mobilier bisericesc vechi.

În nava bisericii se găsește colecția de carte veche și obiecte vechi bisericești din patrimoniul parohiei și din patrimoniul personal al părintelui Irimia.

Vizita este gratuită.

Se pot primi grupuri de până la 20 de persoane per vizită.

Vizita durează între 20 și 30 de minute.

Se asigură ghidaj în română, engleză și franceză.

Parteneri și/sau sponsori ai evenimentului:
Parohia Ortodoxă Română Boiu – Protopopiatul Sighișoara

Acces: gratuit

Orar*: 20:00 – 22:30

Adresă: sat Boiu nr. 413, comuna Albești, județul Mureș

Telefon: 0728.843.190

Email: [email protected]

Retele sociale: Facebook

Sursa

Sursa foto

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]