• Astăzi, 19.04.2024
  • Educație în Mureș
  • Vederi în Mureș
  • în Mureș
  • Revista Tuș
  • Republic Production

Târgul International Gaudeamus, editia a 19-a, București

20.11.12 | Alte proiecte


Târgul International Gaudeamus, editia a 19-a, începe miercuri, 21 noiembrie la București

În perioada 21–25 noiembrie 2012 se va desfasura editia a 19-a a Târgului International GAUDEAMUS – Carte de învatatura, eveniment organizat de Radio România în Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti.

Cu un concept unic în peisajul târgurilor de profil din lume – definit de alianta între carte si radio – Târgul GAUDEAMUS se anunta a fi, si în acest an, un adevarat festival cosmopolit al cartii!

Pe lânga impresionanta panorama a noutatilor editoriale ale anului oferita de cele circa 370 de edituri din România si din strainatate participante la Târg, GAUDEAMUS 19 aduce la Bucuresti actualitatea pietei de carte internationale prin prezenta a 15 agenti literari si specialisti în drepturi de autor si de traducere
din 7 tari europene si din SUA. Peste 650 de evenimente culturale, lansari de carte, evenimente profesionale (dezbateri si mese rotunde), prezentari de oferta educationala, sesiuni de autografe si întâlniri cu autori – vor tine capul de afis al fiecarei zile.

Republica Moldova, Invitat de Onoare

Tara invitata de onoare a editiei este Republica Moldova, o participare care promite sa interconecteze diversitatea si noutatea culturala de peste Prut cu spatiul culturii române si europene. Presedintele de Onoare al Târgului este Arcadie Suceveanu, poet si scriitor din Basarabia, care apreciaza ca statutul de Invitat de Onoare al Moldovei la GAUDEAMUS 2012 este o „proba reconfortanta si revelatoare” pentru
identitatea comuna de limba si cultura dintre România si Republica Moldova. Cele peste 15 evenimente organizate în standul Moldovei îi vor avea ca invitati pe Arcadie Suceveanu, Mihai Cimpoi, Leo Butnaru, Lucretia Bârladeanu, Nicolae Dabija, Emilian Galaicu Paun, Vitalie Ciobanu sau Ion Mânascurta. O prezenta notabila sunt editurile din Republica Moldova participante în premiera la GAUDEAMUS, care vor oferi o selectie reprezentativa de carte pentru piata editoriala din Basarabia. Se adauga editurile moldovene care pot fi clasate în topul primelor 20 de edituri din România: Litera, Prut, Cartier, ARC, binecunoscute vizitatorilor Târgului GAUDEAMUS.

Organizatori: Ministerul Culturii din Republica Moldova si Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

Italia, partener privilegiat

Italia revine la GAUDEAMUS 19 ca partener privilegiat! În acest an, standul Italiei îi va avea ca protagonisti pe Marcello Fois, scriitor apreciat în Peninsula pentru varietatea genurilor literare abordate – proza, teatru, scenariu de film –, Giacomo Marramao, filozof de notorietate în spatiul european, Luca Maroni, jurnalist si enolog, Sergio Valzania, scriitor si director adjunct Radio Rai si Loredana Cornero, de la Departamentul de Relatii Internationale RAI, Secretar General al Comunitatii Italofone de Radioteleviziune. O prezenta insolita si, cu siguranta, o surpriza pentru publicul din România este invitatul special al Italiei în acest an, Nicola Pietrangeli, unul dintre cei mai cunoscuti tenismeni italieni ai anilor '60 – '70. Nu va lipsi cartea italiana la GAUDEAMUS: 32 de edituri italiene îsi vor prezenta cele mai recente aparitii editoriale.

Organizator: Ambasada Italiei la Bucuresti.

Centrul International de Agentii Literare
Târgul International GAUDEAMUS inaugureaza Centrul International de Agentii Literare, un spatiu dedicat întâlnirilor profesionale la care participa agenti literari din Italia, Franta, Germania, Anglia, Turcia, Spania, România si SUA. Obiectivul principal al Centrului este crearea unui cadru profesional pentru negocierea contractelor de drepturi de autor si de traducere, schimbul de experienta între profesionistii din domeniu si fluidizarea contactelor între editorii, autorii si agentii literari români si omologii lor din strainatate.

Evenimente profesionale cu participare internationala
Miercuri, 21 noiembrie:

Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti si Agentia Federala de Presa si Comunicare în Masa invita publicul profesional la o masa rotunda cu tema „Influenta istoriei asupra literaturii”. Participa: Andrei Volos, Leonid Yuzefovici, Ilya Boiasov.

Joi, 22 noiembrie:
Seria evenimentelor profesionale va fi deschisa de Ambasada Suediei la Bucuresti, care, în parteneriat cu Târgul GAUDEAMUS si Agentia Headsome Communication, propun, pe durata întregii zile, un eveniment-maraton transmis live de la Stockholm: „Povestitori din Suedia – pentru cititori din lumea întreaga!”.
Ӣ
Pentru al treilea an consecutiv, Târgul GAUDEAMUS gazduieste Seminarul International „Talking Books on the Radio”, care va avea loc joi, 22 noiembrie, între orele 09.30 – 17.00 în Sala de conferinte a Grand Hotel Continental, Bucuresti. Seminarul are ca tema traducerea literara si dezbate rolul radioului public în promovarea traducerilor din diverse limbi, cu o atentie speciala acordata scriitorilor din Sud-Estul Europei. Participa reprezentanti ai posturilor de radio si televiziune membre EBU (European Broadcasting Union).
Ӣ
Târgul International GAUDEAMUS, în parteneriat cu Simona Kessler International Copyright Agency, organizeaza joi, 22 noiembrie, masa rotunda cu tema „Rolul agentilor literari pe piata internationala de carte în era electronica”, eveniment la care vor participa agentii literari români si straini înscrisi la Centrul International de Agentii Literare, dar si specialisti în domeniu din România si din strainatate. Moderator:
Simona Kessler.
Ӣ
La finalul zilei de joi, Ambasada Regala a Norvegiei invita editorii români interesati de publicarea autorilor norvegieni în limba româna la evenimentul „NORLA – oportunitati de finantare a traducerilor din literatura norvegiana”. Moderator: Ion Bogdan Lefter.

Vineri, 23 noiembrie:
Institutul Francez sarbatoreste, la GAUDEAMUS, 20 de ani de la lansarea programului de traducere „Nicolae Iorga”!. Invitatii Institutului Francez vor fi scriitorul Pascal Bruckner, care revine în România, alaturi de Dominique Viart, eseist, critic si profesor de literatura si de jurnalistul Hugo Pradelle! Vor fi
organizate doua dezbateri despre traducerea literaturii franceze si despre rolul premiilor literare din Franta în consacrarea internationala a unui scriitor.

Sâmbata, 24 noiembrie:
Radio România International propune publicului ascultator un duplex realizat în colaborare cu Radio Vaticana si Comunitatea Italofona de Radioteleviziune. Participa: E. S. Mario Cospito, Ambasadorul Italiei în România, Sergio Valzania, director adjunct Radio RAI, Loredana Cornero, Departamentul Relatii Internationale RAI, secretar general al Comunitatii Italofone de Radioteleviziune si Dan Santa, director Relatii Internationale, Radio România. Moderatori: Iuliana Anghel, realizator coordonator sectia italiana
Radio România si Rosario Tronnolone, jurnalist Radio Vaticana.
Editura Casa Radio la GAUDEAMUS 2012
Editura Casa Radio vine la GAUDEAMUS 19 cu cele mai noi audiobook-uri cu înregistrari rare din fonoteca radio si autori cult, în colectiile „Biblioteca de poezie româneasca” (Ion Minulescu, Stefan Aug. Doinas, Mircea Ivanescu) si „Lecturi pe întuneric” cu pagini inedite de publicistica radiofonica de Nicolae Steinhardt.
Volumele vor fi lansate sâmbata, 24 noiembrie, la standul editurii, eveniment la care vor fi invitati Florin Iaru, Marius Chivu, Ion Bogdan Lefter, Simona Popescu, Mircea Cartarescu, Tudor Banus, Luca Jebeleanu. O surpriza pentru cei mai mici ascultatori va fi lansarea, joi, 22 noiembrie, a noilor volume din colectiile „Radio Princhindel” si „Noapte buna, copii”.

Evenimente si emisiuni Radio România

Radio România Cultural propune la GAUDEAMUS 2012 emisiuni live transmise din Târg, prezentari de proiecte („Românii frumosi s-au nascut în România”), lecturi din volume de poezie contemporana si auditii din fonoteca radio! Pentru ascultatorii fideli, Radio România Cultural pregateste joi, 22 noiembrie, doua emisiuni care vor fi transmise în direct din Târg: „Texte si pretexte” (între orele 10.00 si 11.00,
emisiune moderata de Razvan Dolea si Valentin Protopopescu) si „Timpul prezent” (între orele 11.30 si 12.00, moderatori: Adela Greceanu si Matei Martin). Vineri, 23 noiembrie, începând cu ora 16.00, Radio România Cultural invita publicul la Studioul de poezie, un recital de poezie si violoncel cu lecturi din volume semnate de Rita Chirian, Ofelia Prodan, Andra Rotaru, Dan Sociu, Vlad Moldovan si Bogdan Alexandru Stanescu, eveniment care va fi urmat de o auditie a unui colaj de poezii din Fonoteca de Aur a Radiodifuziunii Române.
Ӣ
În prima zi a Târgului, la ora 13.00, Bucuresti FM va lansa editia a II-a a volumului „Povestea trecatorilor din Bucuresti”, o carte scrisa de... vizitatorii de anul trecut ai Târgului GAUDEAMUS! Proiectul continua si în acest an, iar vizitatorii Târgului sunt asteptati sa-si spuna propria poveste despre Bucuresti la standul Radio România! Bucuresti FM si Editura Eikon vor lansa vineri, 23 noiembrie, volumele „Decretel 40”, de Ioana Brusten si „La vorbitor”, de Mihaela Ionita, eveniment moderat de Anca Florea si Vasile Sebastian Dâncu.

Duminica, 25 noiembrie, între orele 12.00 si 13.00, la Caffetteria GAUDEAMUS, Radio România si Editura Zip lanseaza volumul „Jimmy Batausul”, de Adrian Fetecau. Invitati: Leonard Doroftei, D. R. Popescu.

Expozitii
„Istoria imaginara a cartii si a scrisului” (nivel 3.20) cuprinde peste 30 de lucrari aflate la granita între arta fotografica si poezie, care propun o perspectiva originala asupra Cartii ca obiect magic si revelator în spatiul lumii contemporane. Fotografiile apartin lui Jean Marc Godès, artist fotograf si regizor de imagine fixa, cel care, pentru al doilea an consecutiv, este autorul conceptului de imagine al Târgului
GAUDEAMUS.

„Eu citesc, dar tu?” Expozitie de fotografie de Mircea Radu, realizator TV (nivel 7.70) Ideea proiectului „Eu citesc. Dar tu?” a aparut într-o plimbare pe aleile Parcului Herastrau. Nimeni din cei aflati pe banci, spune Mircea Radu - si erau destui, caci era ora prânzului - nu avea o carte în mâini. Nimeni nu citea...
Astfel a decis, alaturi de prietenii Dinu Lazar si Vlad Epstein, ca trebuie facut ceva pentru a schimba aceasta stare de lucruri. Asa s-a nascut expozitia de fotografie “Eu citesc. Dar tu?” în care personalitati, oameni notorii, vedete iubite fac acelasi lucru: citesc.
„Ada Kaleh – Insula din suflet” (nivel 7.70) este o expozitie documentara organizata de Muzeul Taranului Român, care aduce în atentia publicului larg aspecte mai putin cunoscute despre istoria insulei Ada Kaleh, scufundata în apele Dunarii, o data cu finalizarea barajului hidrocentralei Portile de Fier, în deceniul 7 al secolului trecut. Fragmente din interviuri cu cei stramutati, fotografii din arhivele
personale ale acestora, imagini din colectii si arhivele muzeale, contureaza o palida, dar emotionanta imagine a paradisului pierdut. Un demers necesar, bazat pe convingerea ca, odata cu disparitia ultimului locuitor al insulei, nu vor mai exista martori ai fenomenului Ada Kaleh.

Pagini din istoria radioului (nivel 7.70) este o expozitie organizata în colaborare cu Federatia Româna de Radioamatorism si Asociatia Colectionarilor de Aparate Radio din România, care prezinta, în fotografii documentare si în exponate reale, pentru curiosi si pasionati de toate vârstele, o interesanta si succinta trecere în revista a mai multor etape din evolutia radioului si a aparatelor de radio de-a lungul timpului.
„O istorie a tiparului” (nivel 7.70), expozitie organizata de Complexul National Muzeal „Curtea Domneasca” din Târgoviste, prezinta o ilustrare a activitatii tipografice din Târgoviste (începutul secolului al XVI-lea), dar si din centrele aparute mai târziu în Moldova si Transilvania. În plus, vizitatorii vor putea
sa admire reconstituirea unui atelier tipografic din secolul al XVIII-lea.

Sectiuni GAUDEAMUS 19
”¢ Carte si multimedia – sectiune dedicata ofertei propriu-zise de carte în format clasic si produse multimedia (carte pe suport electronic, muzica, film, cursuri interactive etc.);
”¢ Bursa Educatia – sectiune permanenta rezervata institutiilor de învatamânt românesti si straine, de toate nivelurile, care prezinta la GAUDEAMUS propria oferta educationala si editoriala;
”¢ Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creanga” – sectiune adresata copiilor, care cuprinde edituri românesti si straine specializate în publicarea de carte de profil, dar si ateliere de creatie si spatii recreative pentru cei mai mici vizitatori.

Continua campania Cartile se întorc acasa!
Radio România invita publicul vizitator si editurile participante la Târg sa doneze carti care vor fi directionate catre biblioteci publice din capitala tarii invitat de onoare, Chisinau. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 45.000 de volume obtinute din donatii au ajuns în biblioteci publice si scolare din aria de acoperire a posturilor radioului public.

Concursul National de Lectura „Mircea Nedelciu”
Ajuns la editia a 10-a în acest an, Concursul, care poarta numele lui Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii Târgului GAUDEAMUS, este o o competitie de lectura, comunicare si creativitate la care sunt invitati sa participe elevi de liceu din clasele terminale. În acest an, finala Concursului va întruni 9 participanti din Bucuresti, Constanta, Fundulea, Iasi, Cluj-Napoca, Resita, Timisoara si Craiova,
câstigatori ai etapelor zonale organizate de-a lungul anului în parteneriat cu studiourile regionale Radio România si va avea loc sâmbata, 24 noiembrie 2012, începând cu ora 13.00.

Olimpicii români, „Invitatii de nota 10” ai Târgului GAUDEAMUS 2012!

Sâmbata, 24 noiembrie, ora 15.00, elevii români din Bucuresti medaliati la olimpiade internationale vor fi invitatii speciali ai Târgului, în cadrul unei ceremonii de premiere care îsi propune sa aduca în primplan performantele si potentialul lor pentru viitorul României.
Premiile Târgului International GAUDEAMUS 2012 vor fi decernate duminica, 25 noiembrie, ora 17.00, astfel:

”¢ Trofeele GAUDEAMUS si Cea mai râvnita carte a Târgului, decernate prin Votul Publicului, pe baza studiului de trafic realizat în rândul vizitatorilor de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (Facultatea de Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti);
”¢ Trofeele Presei, pe sectiunile presa scrisa, radio, TV, agentii de presa, online, acordate pe baza monitorizarii realizate de Agentia de Presa RADOR, Radio România;
”¢ Premiul de Excelenta – oferit de Radio România unei edituri implicata în proiecte editoriale de promovare a literaturii române în plan international;
”¢ Premiul Educatia – decernat unei institutii de învatamânt în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educationale la Târgul GAUDEAMUS;
”¢ Premiul pentru Traducere „Antoaneta Ralian”, acordat unor traducatori români si straini de notorietate, pe doua sectiuni: traduceri din literatura româna în limbi de circulatie internationala si traduceri din literaturi straine în limba româna;
”¢ Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg.
Tombola GAUDEAMUS
Derulata pe parcursul Târgului, pe baza biletelor si a abonamentelor de intrare, Tombola GAUDEAMUS ofera vizitatorilor posibilitatea de a câstiga urmatoarele premii: locul I – o tableta Android de 9,7'' 3G si un smartphone, locul II – o tableta Android de 9,7'' Wi-fi si un smartphone, locul III – o tableta Android de 7''
si un smartphone. Premiile sunt oferite de sponsorii Târgului, Evolio si Orange.
Accesul vizitatorilor în incinta Târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei si a abonamentelor (valabile pentru întreaga perioada a Târgului, în valoare de 10 lei), care constituie totodata si suportul pentru Tombola GAUDEAMUS. Elevii, studentii, cadrele didactice, jurnalistii, membrii uniunilor de scriitori si pensionarii au intrarea libera, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimatie de membru/serviciu, talon de pensie).
Târgul GAUDEAMUS 2012 va putea fi vizitat si on line, pe www.gaudeamus.ro, unde cele mai importante evenimente vor fi transmise live audio si video.
Deschiderea oficiala a Târgului va avea loc miercuri, 21 noiembrie, ora 12.00, în Pavilionul Central Romexpo.

Program de vizitare:
De miercuri pâna duminica, între orele 10.00 si 20.00.
GAUDEAMUS 19: Spune-mi ce asculti ca sa-ti spun ce citesti!
Sponsori: Orange, Automobile Dacia, Evolio, Euromonitor, Apemin Tusnad.
Parteneri: Euroweb, Primaria Municipiului Bucuresti, RATB.
Parteneri media: Spectacular, Evenimentul zilei, Capital, Ziare.com, Sapte Seri, Revista Accente, Publicatiile Flacara, Revista Arhitectura, ed-web.com, calendarevenimente.ro, Revista de povestiri, Square Media, bookblog.ro, Bookmag, cotidianul Azi, Carevasazica, Lumea Tiparului, Booktopia.
Parteneri Concursul National de Lectura „Mircea Nedelciu”: Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), Uniunea Sârbilor din România, Compania Cotnari.
Proiect cultural sustinut de Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
Pentru informatii suplimentare despre aceasta editie a Târgului, va rugam sa consultati pagina web www.gaudeamus.ro, sau sa va adresati Secretariatului GAUDEAMUS. Persoane de contact: Anca Badea (tel: 0740121173, e-mail: [email protected]), Irina Ungureanu (tel.: 0749123910, e-mail:
[email protected]).

Radio România si EBU va invita la seminarul „Talking Books”  editia a III-a
Pentru al treilea an consecutiv, Tîrgul International GAUDEAMUS – Carte de învatatura, organizat de Radio România, este gazda seminarului ”Talking Books”, initiat de Radio România în parteneriat cu EBU (European Broadcasting Union), eveniment dedicat posturilor publice de radio din reteaua EBU. Seminarul propune spre dezbatere teme legate de promovarea literaturii prin intermediul posturilor publice de radio si impactul acesteia asupra pietelor de carte din tarile membre EBU. Anul acesta seminarul se va desfasura joi, 22 noiembrie, la Hotel Continental din Bucuresti si va avea urmatoarele teme: ”Radioul si traducerile literare” si ”Rolul radiourilor publice în promovarea literaturii straine”. În deschiderea seminarului vor lua cuvîntul domnii Ovidiu Miculescu, Presedinte Director General al Societatii Române de Radiodifuziune si Andrei Marga, Presedintele Institutului Cultural
Român.
Printre participantii la seminar se numara anul acesta profesionisti ai radioului din Italia, Republica Moldova, Croatia, Ungaria si Rusia. Din România participa la seminarul ”Talking Books” Adela Greceanu si Matei Martin, realizatorii emisiunii ”Timpul prezent” de la Radio România Cultural. Matei Martin va vorbi despre ”Cum sa ne povestim trecutul comun: literatura postcomunista” iar Adela Greceanu propune o discitie pe tema ”Vorbind despre literatura, cît de bine ne cunoastem vecinii?”.

Bucuresti FM la Târgul Gaudeamus 2012
Dupa deschiderea Târgului Gaudeamus – Radio România, Bucuresti fm deschide oficial „Povestea treca”torilor, editia a 2-a. Vizitatorii de anul trecut ai târgului si-au pus toate sperantele în aceasta carte, au scris de mâna si au semnat. Cartea va fi oferita vizitatorilor si autoritatilor si asteptam de la toti confirmarea de primire, în
teren – miercuri, 21 noiembrie, ora 13.00 – la standul Dacia.
„Povestea trecatorilor”, editia a 2-a este o carte album despre Bucurestiul viitorului, un proiect realizat de Bucuresti fm si Bucurestii vechi si noi.
Joi, pe 22 noiembrie, va invitam sa va asezati confortabil pe scarile pavilionului central si sa ascultati istoriile incredibile ale taximetristilor înscrisi în concursul „Seara povestitorilor” – un proiect pus la cale de revistadepovestiri.ro.
Vineri, 23 noiembrie, de la ora 18.00, Bucuresti fm da poezie si proza oricui doreste! Doua produse proprii, marca Bucuresti fm – Ioana Brusten si Mihaela Ionita îsi lanseaza volumele de debut la standul Dacia. „Decretel 40” – Ioana Brusten si „La Vorbitor si alte promotionale” – Mihaela Ionita. Dupa lansare,
sesiune de autografe, fotografii, vorbe bune...

Bucurestiul în 3 cuvinte: “Comunitate, Identitate, Diversitate”. Fiecare reprezinta ceva, dar împreuna fac Bucurestiul, asa cum este astazi. Bucuresti fm va invita sâmbata, 24 noiembrie, de la ora 16.00, la cafeteria târgului Gaudeamus sa participati cu pareri, sugestii sau doar vorbe prietenoase la dezbaterea „Bucuresti – Comunitate, Identitate, Diversitate”, de fapt o discutie amicala cu scriitori, arhitecti, reprezentanti ai Societatii Civile si alti oameni de bine. O discutie provocata de Bucuresti fm si Bucurestii Vechi si Noi.

Pe tot parcursul târgului Gaudeamus, avem pregatite topul de hârtie, pixurile si te asteptam in fiecare zi la standul Bucuresti fm.
Proiectul nostru Si tu poti sa scrii continua. Scrie despre Bucuresti, iar la Gaudeamus 2013 vei fi autor publicat. Tema de anul acesta este Bucuresti – manual de utilizare. Povestea trecatorilor – editia a 3-a va contine tips-uri, ponturi, sfaturi practice din categoria: “bine de stiut despre Bucuresti si despre bucuresteni”.
Sa aveti inspiratie, de restul ne ocupam noi.

Va asteptam la Targul de Carte Gaudeamus Radio Romania!!!

Lansare CD „Duelul viorilor”
În urma succesului de anul trecut Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo au organizat în aceasta toamna editia a II-a a Turneului National „Duelul viorilor”, un proiect care a adus în salile de concert din toata tara mii de spectatori veniti pentru a doua oara sa arbitreze aceasta superba întrecere artistica.
Publicul meloman are acum prilejul, prin noul CD aparut la Editura Casa Radio, sa rememoreze momente artistice de mare intensitate din prima editie a înfruntarii dintre Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, doi mari violonisti care cânta pe doua instrumente legendare. Lansarea albumului „Duelul viorilor” va avea loc la Libraria Humanitas – Kretzulescu, luni 19 noiembrie, ora 18.00.
La eveniment vor participa violonistii Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, pianistul Horia Mihail, Oltea Serban Pârâu – redactor-sef Radio România Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio, Tiberiu Comandasu – redactorul muzical al albumului.

„A intra în starea de competitie pe care o induce ideea de duel este esential pentru un artist care, prin definitie, ar trebui sa fie nemultumit cu ceea ce are. În cazul nostru, în competitie au intrat performantele unor instrumente, nu cele ale unor instrumentisti, Stradivarius si Guarneri. Daca de secole nu s-a stabilit cine este câstigatorul, era de asteptat sa nu se stabileasca nici acum.

O poveste frumoasa, cu potential spectaculos, s-a transformat în realitate în toamna anului 2011, când alaturi de pianistul Horia Mihail, martor si arbitru al acestui proiect, doi violonisti si doua viori care nu se întâlnisera anterior pe aceeasi scena au intrat într-o competitie prieteneasca. Este vorba de Liviu Prunaru cu Stradivarius «Pachoud» din 1694 si Gabriel Croitoru cu Guarneri del Gesù «Catedrala» - 1730. A fost, practic, un joc de-a duelul, în care câstigator a fost publicul. Atmosfera fierbinte a luptei, a întrecerii, chiar daca are un final cunoscut, a atras atentia publicului. Iar aparitia acestui CD ofera tocmai sansa de a transfera amintirea atmosferei incendiare din sala, în intimitate”, spune Oltea Serban Pârâu – redactor-sef Radio România Cultural si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio

Mai multe detalii, disponibile pe adresa www.edituracasaradio.ro.

Organizatori: Radio România Cultural,
Asociatia Culturala Accendo,
Editura Casa Radio.
Partener: Librariile Humanitas.
Seara Ceaikovski la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Yuri Botnari, cu participarea
violoncelistului Razvan Suma
Emotie, pasiune si romantism în partiturile inconfundabile ale lui Ceaikovski, interpretarea Orchestrei Nationale Radio sub bagheta dirijorului Yuri Botnari - care desfasoara o bogata activitate alaturi de Orchestra Filarmonica din Moscova – si unul dintre cei mai apreciati tineri muzicieni români, violoncelistul Razvan Suma, sunt ingredientele unei seri de muzica la care melomanii nu trebuie sa lipseasca.

Vineri, 23 noiembrie (19.00), la Sala Radio va veti bucura asadar de o seara dedicata creatiei celebrului compozitor rus Piotr Ilici Ceaikovski.
Programul concertului se va deschide cu Uvertura fantezie Romeo si Julieta, prefata a unui balet pe care Ceaikovski nu l-a mai compus niciodata, o lucrare care copleseste prin starea romantica pe care o transmite si în care compozitorul a concentrat toata durerea unei iubiri tragice. Melomanii vor asculta apoi Variatiunile pe o tema Rococo pentru violoncel si orchestra, op. 33, o îmbinare între spiritul slav ce se face simtit în pasajele inspirate din folclorul rus si acordurile elegante ale rococoului. Seara se încheie cu Simfonia a V-a în mi minor, op. 64, compusa si prezentata sub conducerea compozitorului în anul 1888, o oglindire a dilemelor existentiale ale lui Ceaikovski asupra destinului uman.
Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestre.srr.ro. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.
Ӣ
Nascut la Chisinau, Yuri Botnari si-a început formarea muzicala studiind vioara. Având talent componistic a colaborat cu diverse orchestre, iar în anul 1982 a primit un premiu pentru compozitie si astfel a fost invitat sa lucreze în calitate de dirijor si orchestrator al Orchestrei de Stat din Sankt-Petersburg. A studiat dirijatul la Conservatorul din Sankt-Petersburg cu profesorul Ilia Musin, s-a perfectionat cu profesorul Yuri Simonov, la Conservatorul de Stat din Moscova, formarea sa artistica fiind desavârsita si de colaborarea cu Gennady Rozhdestvensky, al carui asistent a fost.
Dirijorul desfasoara o intensa activitate artistica, colaborând de atunci cu numeroase orchestre simfonice din Rusia si Europa. A ocupat si pozitia de director artistic si pe cea de dirijor sef al Teatrului National Muzical din Moldova. În prezent desfasoara o bogata activitate artistica si alaturi de Orchestra Filarmonicii din Moscova, alaturi de aceasta având concerte în toata lumea. Yuri Botnari este membru votant al Academiei Grammy.
Ӣ
RAZVAN SUMA este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzator, realizat în numeroasele recitaluri si concerte sustinute în întreaga lume. Pe lânga activitatea concertistica din România, interpreteaza frecvent împreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat în sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires sau „Kursall” din San Sebastian.
În anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 a început programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Razvan Suma a realizat din 2006 pâna în prezent sase turnee în formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, în componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cristian Badea, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici sau Misha Katz. Primul turneu solo sustinut de Razvan Suma, Va place BACH ?, editia I (1-21 martie 2012), a însemnat prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei suitelor pentru violoncel solo
semnate de J.S. Bach. Artistul a încheiat recent cea de-a doua editie a turneului national Va place BACH?, desfasurat între 2 octombrie si 7 noiembrie în zece orase din România.
În 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate în tari ca Spania, Argentina, Coreea si în România, în cadrul atelierelor organizate de Asociatia SONORO.



STORYmania 19 – 22 noiembrie 2012
Suntem o echipa creativa, dinamica si tinem neaparat sa va surprindem, de aceea stim cum sa scoatem în evidenta oricare detaliu pe care ati vrea sa îl aflati din fiecare tema pe care o iubiti, dar si din subiecte pe care nici nu le banuiati ca pot “respira” cultura.
STORYmania - o serie de documentare originale la Radio România Cultural.

”¢ Luni, 19 noiembrie: „Artistii, Mall-ul si Planeta – realizator Lidia Laic
Mai întâi, nu mi-a venit sa cred. Ce-ar putea cauta mai multi studenti la arte plastice si conservator într-un loc public destinat de obicei unui gen de preocupari - sa recunoastem, mai putin… artistice? Poate au de cumparat culori si vopsele. Ori cauta surse de inspiratie pentru un proiect despre arhitectura contemporana si moduri de exprimare moderne. Sau poate ca studiaza acustica locatiei. Nimic si totusi putin din toate acestea la un loc. Pentru ca cei care i-au chemat sa vina la întâlnirea din ziua despre care va povestesc au mizat pe tot ce înseamna creativitate. Simpla, directa, fara o miza sofisticata. Sînt Lidia Laic si va invit sa îi cunoastem azi pe câtiva tineri artisti, implicati în viata orasului, preocupati de soarta planetei.

”¢ Marti, 20 noiembrie: „Cât de urbana e muzica clasica?” – realizator Maria Balabas
Doi muzicieni de succes, violonistul Alexandru Tomescu si violistul Razvan Popovici, contureaza profilul interpretului contemporan atasat valorilor muzicii clasice, definesc concertul ca permanent schimb de informatie între muzicieni si public, vorbesc despre turnee, festivaluri, albume si alte modalitati prin care muzica clasica devine parte activa în viata culturala.

”¢ Miercuri, 21 noiembrie: „La Rona de Sus” – realizator Doina Borgovan
Mandolina este instrument traditional ucrainian. Cuvântul horinca provine din limba ucrainiana. De Craciun, ucrainienii pregatesc 13 feluri de mâncare. În Maramures traiesc 60% din ucrainienii din România. Barbatii ucrainieni au toti ochii incredibil de albastri.

Miercuri, 21 noiembrie, la STORYmania mergem pe malul Tisei, la Rona de Sus, un sat locuit în întregime de ucrainieni. Le aflam povestile, obiceiurile si traditiile.

”¢ Joi, 22 noiembrie: „Respir Shakespeare” – realizator Gabriela Mitan



Shakespeare se asculta, se întreaba, se pricepe. Se respira, caci traieste.
A treia editie a Festivalului ”Respir Shakespeare”, organizat de Asociatia Culturala Hestugma, ne prilejuieste o noua poveste de toamna, cu actori, filosofi, coregrafi, muzicieni, de data aceasta petrecuta la Sala Studio a Teatrului de Comedie.

Fragmente dintr-o existenta translucida" – spectacol dupa poeme de Florentin
Sorescu

Joi, 22 noiembrie 2012, la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul National Radiofonic prezinta în premiera "Fragmente dintr-o existenta translucida" – spectacol dupa poeme de Florentin Sorescu.
Scenariul radiofonic si regia artistica: Cezarina Udrescu. În distributie: Valeria Seciu, Marian Râlea, Dan Condurache, Nicolae Calugarita, Florin Anton, Orodel Olaru.
În spectacol, Cristina Uruc si Catalin Cretu interpreteaza fragmentele muzicale vocale „Amintiri din epoca de aur”, „Frumoasele si bestia”, ”Spleen”. Muzica originala si regia muzicala: Catalin Cretu.
Au fost integrate fragmente din lucrari corale religioase ale compozitorilor Giovanni Pierluigi da Palestrina, Carlo
Gesualdo si Sandro Gorli.
Regia de montaj: Mirela Anton si Robert Vasilita. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnica: ing. Mirela Georgescu. Redactor si coordonator de proiect: Domnica Tundrea.

Spectacolul radiofonic se distinge prin amestecul de stiluri si nota moderna, prin modalitatea de creatie libera si prin intensitatea senzatiilor si a imaginilor pe care le creeaza... Scenariul, alcatuit de Cezarina Udrescu, reprezinta o tesatura de întâmplari si conventii, de gânduri si emotii dezvaluite fatis, poemele lui Florentin Sorescu fiind adunate si înglobate într-o viziune teatrala, remarcabila prin libertatea cu care aduna experiente, amintiri, idei, senzatii, proiectii în imaginar.
Actiunea pare a fi croita dupa tiparul visului discontinuu, ca-n expresionism – si totusi, exista o coerenta în toate acele reflectii, închipuiri, sentimente, anxietati, obsesii, care ascund de fapt adevarata si profunda realitate ce salasluieste îndaratul vietii exterioare a omului. Scenariul se dezvolta pornind de la ideea relatiei mama-copil, mergând pâna la identitate, pâna la a atinge si explora firele invizibile, inepuizabile ce stau la baza acestei dependente. De aici, evocarea unor întâmplari din trecutul familiei, a unor episoade traumatizante din copilaria fiului, dezvoltarea, prin asociatii libere, a unor povesti paralele, care, la un moment dat, converg si interfereaza.
Montarea accentueaza fragilitatea conditiei umane, insecuritatea, iar episoadele fantastice încarca întâmplarile de enigmatic. Viata inconstientului iese la iveala din toata aceasta înlantuire de simboluri, metafore si parabole, care tin de o adevarata mitologie a familiei si care se comunica, firesc, de la mama la copil. Actorii dau viata acestor gânduri, cu o intensitate aparte, dar si cu masura dozei exacte,
inflexiunile vocilor încarcând de stranietate fondul dramatic al spectacolului.
Muzica se dovedeste a fi deosebit de inspirata prin amestecul stilistic, prin asocieri neasteptate, prin intensitate emotionala si, mai cu seama, prin modul cum reuseste sa sugereze auditiv acea ”existenta translucida” despre care vorbeste titlul spectacolului – sonoritati de dincolo de fiinta, din adâncul inconstientului, din aspatialitate si atemporalitate.
Spectacolul "Fragmente dintr-o existenta translucida" va putea fi audiat în avanpremiera luni, 19 noiembrie 2012, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucuresti.

Retrospectiva saptamânii 12-18 noiembrie

Dupa 7 concerte în 12 zile turneul Flautul de aur s-a încheiat la Chisinau
Cea de-a doua editie a turneului national Flautul de Aur (6-17 noiembrie 2012), organizata de Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundatia Marconi si Asociatia Culturala Accendo, s-a încheiat dupa 12 zile si 7 concerte sustinute în România si Republica Moldova la Chisinau, în aplauzele entuziaste ale sutelor de spectatori prezenti în superba Sala cu Orga, sedusi de sonoritatile de neegalat ale „flautului fermecat”.

„Nimic nu poate fi mai incitant, mai seducator si mai impresionant pentru un interpret decât un turneu organizat perfect si mediatizat cu atâta profesionalism. Un turneu gândit sub semnul "aurului", în care un instrument cu adevarat de aur a fost acompaniat de un "pianist de aur" - Horia Mihail. Miile de km parcursi într-un Duster inscriptionat cu numele noastre, asemenea marilor trupe de rock, ne-a creat o aura de vedete, iar România pe care am parcurs-o în lung si-n lat, ne pare acum mult mai frumoasa decât ne-o imaginasem, cu peisaje idilice si cu un public ideal, dornic si iubitor de frumos, cum si-ar dori orice interpret. Acum, pot spune cu mâna pe inima: am întâlnit si români fericiti!”, spune Ion Bogdan Stefanescu la final de turneu.


„A fost o calatorie muzicala exceptionala în care m-am simtit fantastic alaturi de un mare artist si bun prieten, Ion Bogdan Stefanescu. Ma simt de fiecare data foarte bine aici, deoarece publicul cunoscator al Chisinaului este un public foarte cald. De fiecare data când urc pe scena acestei sali, de altfel singura pe care am cântat de la debutul meu la Chisinau si pâna acum, ma simt extraordinar. Tocmai am facut
socoteala, ultimele doua luni au însemnat pentru mine 31 de concerte si 7800 de km facuti cu masina în România si alti câtiva în Republica Moldova”, marturiseste Horia Mihail, dupa ultimul recital. Pentru a doua oara în acelasi an, doi mari muzicieni Ion Bogdan Stefanescu - singurul artist din România care detine un flaut din aur de 18k, creatie a companiei japoneze Muramatsu - si pianistul Horia Mihail,
uniti de o frumoasa prietenie si de o perfecta comunicare scenica si-au dovedit înca o data calitatile într-un program atractiv cu lucrari de Bach, Mozart, Dvorak sau Poulenc, propunând însa si lucrari ale contemporanilor Taktakishvili si Mower care au oferit publicului sansa de a-i vedea pe artistii protagonisti si în posturi mai putin conventionale. În calitate de initiator si organizator al proiectului, Oltea Serban-Pârâu, redactor sef Radio România Cultural a declarat la finalul turneului : „Ne aflam la finalul a sapte luni în care am organizat nu mai putin de cinci turnee nationale, primul si ultimul fiind cele doua editii Flautul de aur, iar între ele desfasurânduse

Pianul calator, Duelul viorilor si Vioara lui George Enescu la sate, experiente care au avut mai multe elemente comune, dar si o consistenta doza de noutate si imprevizibil. Cu doua dintre aceste turnee am ajuns si în Republica Moldova si daca Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo au reprezentat un numitor comun al tuturor acestor proiecte, ne-am bucurat ca alaturi de mine si de pianistul
Horia Mihail sa se gaseasca mai multi muzicieni ca în anii anteriori, foarte multi parteneri (pentru a folosi un termen generic ce uneste partenerii culturali, pe cei media, finantatori si sponsori) si, evident, o echipa care a ramas întotdeauna în culise, dar care a muncit cu entuziasm pentru ca acest efort artistic si organizatoric sa ajunga la un public cât mai numeros atât în sali, cât si prin intermediul eleviziunii, internetului sau al presei.”
Organizatori: Radio România Cultural si Fundatia culturala Marconi
Eveniment realizat cu spirjinul Administratiei Fondului Cultural National.
Parteneri: Accendo si Societatea de muzica veche
Coproducatori: Radio România Regional si TVR
Sponsor : JTI
Cu sustinerea : Athenee Palace Hilton, Nissa, Hotel Pantex Brasov, Hotel Continental Tg. Mures, Hotel
Continental Sibiu
Transportat de Dacia.
Parteneri culturali: ICR Chisinau, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Filarmonica Moldova din Iasi, Liceul de arta din Baia Mare, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Radio Tg. Mures, Filarmonica din Sibiu, Orchestrele si Corurile Radio, Sala cu orga din Chisinau.
Parteneri media: TeleRadio Moldova, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Radio Chisinau, Sapte seri, Observator cultural, 22, Liternet, Artact magazine, Agentia de carte, BeWhere, stylereport, Business Review, Money Channel, Accente, Cocor, Cocor Media Channel.

Facebook Twitter
Cultură În Mureș
Descriere - Cultura.inmures.ro este o platformă culturală a județului Mureș, care promovează evenimente, proiecte și inițiative artistice din domeniile cinematografiei, teatrului, muzicii, literaturii și artei vizuale. Site-ul oferă informații utile despre instituțiile, organizațiile și persoanele implicate în viața culturală a județului, precum și despre oportunitățile de finanțare, participare și colaborare în domeniul cultural.
Piața Republicii, Nr. 41
+40 745.992.463
Târgu-Mureș
540110
România
[email protected]